Costiţele de porc glazurate cu soia şi miere şi fripte pe îndelete la cuptor sunt printre acele minunăţii ale bucătăriei după care trebuie să-ţi lingi degetele la propriu. Amestecul dulce-acrişor-sărat al glazurii pe bază de soia şi miere, aromată cu ghimbir, te îndeamnă la astfel de lucruri prea-curate.

Reţetă de origine orientală, adoptată cu bucurie în occident, costiţele de porc s-au transformat într-o mâncare ideală de pub dar şi pentru zilele cu evenimente sportive, invitaţi, şi până la mese mai dichisite de duminică. Faceţi-le când aveţi chef, pentru că rare sunt momentele în care să nu se potrivească.

Reţetă: Costite de porc cu soia si miere

coaste-de-porc-cu-soia-si-miere

Ingrediente:

  • 2 kilograme de coaste de porc
  • 180 ml sos de soia
  • 180 ml miere
  • 150 ml oţet de orez (se poate schimba cu oţet din vin alb)
  • 8 căţei de usturoi
  • 1 bucată de ghimbir cât degetul mare de la mână (sau o linguriţă de pudră)
  • 1 lingură de sos dulce-iute chinezesc (opţional)
  • 1 vârf de cuţit de cuisoare măcinate (ăsta o să fie ingredientul secret pe care nu-l spuneţi nimănui!)
  • puţin piper negru măcinat

Preparare:

  1. Tăiaţi coastele în bucăţi individuale sau în porţii (4-5 coaste per porţie, dar individual se marinează mai bine)
  2. Curăţaţi ghimbirul şi usturoiul.
  3. Treceţi printr-o răzătoare fină ghimbirul şi faceţi pastă usturoiul cu dosul cuţitului.
  4. Amestecaţi mierea cu sosul de soia, ghimbirul ras, usturoiul tocat, sosul dulce-iute, piperul şi cuişoarele.
  5. Amestecaţi coastele cu sosul obţinut şi introduceţi totul într-o pungă de marinat.
  6. Lăsaţi la marinat minim o oră (ideal câteva ore sau peste noapte) la frigider.
  7. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
  8. Scurgeţi marinata de pe coaste (ca să nu să ardă, din cauza mierii care se caramelizează până uită de ea) şi puneţi coastele în tavă. Ideal este să folosiţi o tavă cu grătar pentru a permite coastelor să se facă uniform fără să se lipească. Dacă nu aveţi, puneţi hârtie de copt în tavă.
  9. Introduceţi la cuptor pentru 35-40 de minute.
  10. Veficaţi după 20 de minute. Dacă coastele au tendinţa de a se arde, acoperiţi-le cu folie de aluminiu pentru restul timpului.
  11. Serviţi-le ca atare, cu sau fără sos barbeque.


Timp de preparare:
15 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porţii: 4

coaste-cu-soia-si-miere1

printează

Adaugă un comentariu: