Frunzele de viţă de vie fac parte din tradiţia culinară a balcanilor unde se folosesc de sute de ani. Folosite în scopuri medicinale (pentru articulaţii dureroase) dar, în special pentru a fi gătite cu diverse umpluturi, frunzele de viţă de vie se folosesc de cele mai multe ori conservate deoarece perioada în care se pot găti proaspete este foarte scurtă. Conservarea frunzelor de viță se face primăvara târziu, când frunzele sunt tinere.

Există două posibilităţi de păstrare a frunzelor de viţă de vie pentru iarnă: conservarea lor într-o saramură simplă şi mai moderna lor congelare.

Conservarea în saramură

Porţii: 4 borcane de 800 ml

Timp de preparare: 90-120 de minute

Ingrediente:

 • aproximativ 500 frunze de vie
 • 2 litri de apă
 • 400 grame sare grunjoasă
 • 4 borcane cu filet (de aproximativ 800 ml)

Preparare:

 1. Spălaţi bine frunzele de viţă de vie. Formaţi bucheţele de 15-20 de frunze.
 2. Puneţi la fiert apa cu sare. Fierbeţi la foc mic până când sarea se dizolvă.
 3. Opăriţi bucheţele de frunze timp de 4-5 minute pe rând.
 4. Desfaceţi bucheţele de frunze.
 5. Suprapuneţi 10-12 frunze de viţă de vie (orientate în aceeaşi direcţie) şi rulaţi-le strâns.
  [tip]Aşezaţi rulourile de frunze între 2 funduri de lemn până terminaţi de rulat toate frunzele.[/tip]
 6. Aşezaţi rulourile de frunze vertical în borcanele curate, unul lângă altul. În fiecare borcan, în funcţie de diametrul lui, veţi avea 10-11 rulouri de frunze.
 7. Turnaţi saramură peste frunzele din borcan.
 8. Înfiletaţi borcanele şi păstraţi-le într-un loc uscat, întunecat şi răcoros.

Congelarea

Frunzele de viţă de vie se se opăresc şi se rulează conform reţetei de mai sus. Rulourile de frunze se aşeză strâns în pungi şi se depozitează în congelator la temperaturi de -18 grade Celsius. În acest caz, restul saramurii nu se mai foloseşte.

Frunzele de viţă de vie se conservă astfel (congelate sau în saramură) pentru minim 12 luni şi folosesc pentru sarmale, aperitive, supe, garnituri, etc.

[warning]Înainte de utilizare, frunzele de viţă de vie se desărează câteva ore în apă rece.[/warning]

[note]Indiferent de metoda de păstrare, frunzele de viţă trebuie să corespundă unor standarde minimale.

 • frunzele de viţă de vie se culeg, de regulă, în perioada 15 mai-15 iunie, când frunza a ajuns la maturitate dar este încă suficient de crudă. Această perioadă se poate decala în funcţie de sortimentul de vie, poziţia geografică, etc.
 • se folosesc atât frunze de la viile cu struguri de masă cât şi cele pentru vin
 • frunzele trebuie să fie cât mai subţiri, cu nervuri delicate, de culoare uniformă, fără pete şi larve de insecte
 • se aleg frunze de dimensiuni relativ egale  [/note]
print

11 Comentarii

 1. Incercati pastrarea frunzelor de vie in sticle de plastic de 0.5 sau mai mare depinde de ce cantitate folositi pt o mancare Rulati 3-4 frunze si indoiti le in doua in asa fel incit sa va incapa in sticla cu siguranta nu se vor rupe Cu cat introduceti mai multe cu atit ele se vor impinge una pe alta Cand sticla s a umplut infiletati capacul Se pastreaza in camara pana la anul cand vor aparea celelalte frunze proaspete

 2. eu stiu alt procedeu de conservare a vitei de vie.speli frunza de vie de impuritati,asezi intr-un vas mare un rand de frunze,un rand de sare mare si continui pana termini frunza,ultimul rand sa fie cu sare.se lasa pana a doua zi dupa care se ia fiecare rand de frunze cu sare se ruleaza si se pun in pungute din care scoti aerul si le legi la gura si apoi le pui inrt-o alta punga mai mare pe care deasemenea o legi la gura sa nu intre impuritati si o dai la rece in beci.se pastreaza foarte bine si nu te mai complici cu zeama si borcane.

 3. Da e adevarat frunzele de vita de vie se ruleaza cite doua trei patru sau cinci depinde de gura sticlei de plastic,pe masura ce se umple sticla se bate bine pentru a face loc altor frunze.Cind s-a umplut se pune capacul fara nimic altceva si aveti frunze proaspete pentru cel putin un an.VERIFICAT SI GARANTAT.

 4. e cel mai bun mod de conservare. cand folosesc frunzele tai gatul bidonului, oparesc toate frunzele din el, utilizez cate-mi trebuie iar pe restul,scurse, le pun in pungute in congelator. sunt foarte gustoase!

 5. Sezonul a cam trecut! cu exceptia putinelor vii care nu sunt atat de inaintate, ma refer aici la cele din zona de munte, nu mai gasiti frunze fragede, asa cum spune si articolul.
  Va pun la dispozitie serviciile mele; La solicitare( precomanda) pot inca (locuiesc intr-o comuna din zona montana (Brasov) curata, nepoluata, aproape de padurea de pini, frunzele vor ajunge in urmatoarele 2 saptamani la starea ideala pentru cules. Am infiintat via acum cativa ani, un soi cu struguri rosii, dar fiind zona cu clima rece, toaman timpurie,, strugurii nu se coc suficient, nu pot fi folositi cu rezultate maxime, Am decis anul acesta sa mijlocesc gospodinelor placerea dea a gati sarmalute in foi de vita.
  Culeg, spal, tai coditele, le rulez cu sau fara sare, le ambalez in pet-uri, borcane, sau pungi, dupa preferinta, in conditii de de curatenie respectand regulile de igiena, le expediez prin curier sau posta, plata ramburs dupa ce ridicati coletul. Orice cantitate!

 6. am uitat email fsz_fsz_fsz”yahoo.com va astept solicitarile, orice cantitate

 7. Toate retetele sint bune si verificate Eu in rulourile de 5-6 frunze pun citeva fire de marar si le leg cu ata.

 8. De ce “transpira” sticla de plastic după ce am pus frunzele in ea și am infiltrat dopul? Sticla a fost uscata, frunzele,la fel.Multumesc și aștept un răspuns.

  • Tehnic vorbind fie frunzele nu sunt uscate de tot fie e o diferenţă de temperatură.

Comments are closed.