Prea puţin cunoscut şi utilizat la noi – din păcate – codul este un peşte extraordinar. Cu o carne curată, albă, obţinut exclusiv din pescuit, în special din apele Atlanticului, acest peşte deosebit este disponibil aproape oricăror adaosuri de arome. Poate fi gătit simplu, la cuptor cu sare şi piper, pe grătar sau pur şi prăjit aşa ca în fish and chips. Dar, marele atu al codului este că poate să ia aproape orice gust, de la cele mai tradiţionale până la unele exotice. Iată-l aici în compania mandarinelor, a pudrei de curry şi, opţional, a ardeiului iute.

[readalso]Cod la cuptor cu roşii şi usturoi[/readalso]

Reţetă: Cod la cuptor cu mandarine şi curry

Cod cu mandarine şi curry

Ingrediente:

  • 2 fileuri de cod, fără os, cu sau fără piele, de aproximativ 220-250 grame fiecare
  • 2 mandarine (de preferabil mai verzi şi mai acide)
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingură rasă pudră de curry
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 ardei iute, opţional
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade Celsius.
  2. Stoarceţi 1 mandarină, cealaltă tăiaţi-o rondele subţiri.
  3. Curăţaţi şi zdrobiţi usturoiul cu puţină sare.
  4. Amestecaţi uleiul cu sucul mandarinei, pudra de curry, usturoiul, sare (aproape o linguriţă rasă) şi piper.
  5. Ungeţi peştele, din când în când, pe toate părţile cu amestecul obţinut, timp de 10 minute.
  6. Scoateţi seminţele ardeiului iute şi tăiaţi-l fâşii subţiri sau tocaţi-l.
  7. Puneţi o hârtie de copt în tava cuptorului.
  8. Aşezaţi două rânduri de felii subţiri de mandarină.
  9. Puneţi bucăţile de peşte peste mandarină, turnaţi marinata peste el. Decoraţi cu o felie de mandarină.
  10. Presăraţi, opţional, cu ardeiul iute tocat.
  11. Introduceţi la cuptor pentru 15-18 minute, până când peştele prinde o culoare aurie la suprafaţă.
  12. Serviţi cu salate, cartofi copţi sau cu rozmarin.

Timp de pregătire: 20 minute

Timp de gătire: 18 minute

Porţii: 2

print