Un munte galben – sau insulă, dacă preferaţi – de mămăligă ce tronează în mijlocul unei mări de smântână în care înoată, într-o competiţie inegală, bucăţi de pui şi ardei copt. O ciulama probabil nouă ca gust, culoare şi prezentare dar românească în esenţă şi ingrediente. Am conceput această ciulama iniţial pentru Bistro Arles. O refacem acum pentru prietena şi cititoarea noastră Antoanela din Cadiz, Spania (fostă Gura Humorului, Suceava).

Un fel simplu, gustos şi spectaculos dacă vreţi să vă impresionaţi prietenii într-o seară, aşa cum intenţionează Anto cu prietenii ei din Cadiz. Şi pentru cei ca Anto, care declară că au două mâini stângi în bucătărie, sperăm să aibă măcar ochi, deoarece le-am pregătit un material video cu etapele preparării.

Porţii: 2

Timp preparare: 40 minute

Ciulama de pui cu ardei copt

Ingrediente:

  • 400 gr piept de pui fără piele şi os (sau pulpă de pui dezosată)
  • 3-4 ardei roşii copţi
  • 4-5 fire de ceapă verde tânără
  • 200 gr smântână fermentată grasă (minim 18% grăsime)
  • 1 lingură de făină
  • 400 ml supă de pui (sau 2 cuburi concentrat de pui și apă)
  • 200 gr mălai pentru mămăligă
  • 50 ml lapte
  • 100 gr unt
  • sare şi piper (de preferinţă alb)

Preparare:
1.
Curăţaţi şi tăiaţi în fâşii potrivit de mari pieptul de pui şi ardeiul copt. Puteţi folosi orice fel de ardei copt roşu pe care îl aveţi la îndemână, inclusiv conservat. Oţetul va da o nuanţă acrişoară plăcută acestei mâncări. Tăiaţi şi tocaţi mare partea albă cepelor. Partea verde păstraţi-o. O vom folosi mai târziu.

2. Puneţi la fiert 3 căni de apă într-o cratiţă, cu jumătate din cantitatea de unt şi puţină sare. Când fierbe, adăugaţi mălaiul în ploaie şi faceţi o mămăligă potrivit de tare. Dacă mămăliga este prea tare, mai adăugaţi apă şi omogenizaţi. Păstraţi mămăliga la cald.

3.Topiţi restul de unt într-o tigaie şi sotaţi uşor ceapa până se înmoaie. Adăugaţi pieptul de pui şi, după alte 2-3 minute, ardeiul copt. Acoperiţi cu supa sau 400 de mililitri de apă (2 căni) în care adăugaţi 2 cuburi concentrat supă de pui. Fierbeţi 15-20 de minute, până când carnea de pui s-a fiert.

4. Cât timp fierbe carnea de pui pregătiţi mămăliga pentru servire. Ungeţi cu puţin ulei interiorul a două boluri mici de supă sau două căni, scunde şi late, şi umpleţi-le cu mămăligă. Ţineţi-le la cald până la momentul servirii.

5. Realizaţi un liezon din făină şi smântână: amestecaţi – cu grijă să nu formaţi cocoloaşe – o lingură de făină cu smântînă diluată cu două-trei linguri din zeama în care fierbe puiul. Reduceţi focul sub ciulama, turnaţi laptele pentru a o răcori şi adăugaţi treptat liezonul amestecând continuu. Lăsaţi să fiarbă până când ciulamaua  se leagă, adăugaţi cozile de ceapă – partea verde, Anto, ti-am spus să le păstrezi la punctul 1 – tocate în bucăți mai mari, potriviţi de sare şi piper. Opriţi focul.

6.Răsturnaţi cu atenţie mămăliga din bol în farfuria de servire (de preferinţă una adâncă). De jurul împrejurul mămăligii aşezaţi ciulamaua. Dacă s-au murdărit marginile farfuriei – eram sigur, Anto!:) – ştergeţi-le uşor cu şervet curat. Decoraţi cu un “palmier” realizat dintr-o tulpină de ceapă  despicată în vârf.

[tip]Pentru o variant light, puteţi înlocui făina cu două gălbenuşuri de ou.[/tip]

[warning]Nu lăsaţi prea mult ciulamaua pe foc după ce adăugaţi ceapa, pentru a preveni înnegrirea acesteia.[/warning]

_______________________________________

print

8 Comentarii

  1. Imi lasa gura apa! Am o intrebare: stiu ca se pun si ciuperci in ciulama. Pot adauga ciuperci in reteta asta? sau se innegresc?

  2. Personal nu as mai aduga si ciuperci in ciulamaua asta. Cel mult as face alta. Daca as pune si ciuperci ar fi greu de gasit un nume si un gust pentru ea:)

  3. excelent!
    eu am mai adaugat un varf de cutit de concentrat de legume peste ceapa, foarte putin chilli ras peste carne si foarte putina boia dulce.
    singura retinere o am la concentratul de pui si de legume, insa rezultatul este de nota 10.
    multumim si mai incercam!
    (chiar, cum de cei mai buni bucatari din lume sunt barbati? in afara de mame, desigur.)

  4. e, era gandita ca reteta pentru o prietena mai nepriceputa 🙂 ca sa nu faca ea supa. evident ca daca ai supa de pui nu mai trebuie sa spun nimic mai mult.
    poate pentru ca barbatii o fac aproape exclusiv din pasiune si nu din obligatie, cum trebuie sa gateasca cele mai multe femei.

  5. Eu sunt prietena nepriceputa. Iar ciulamaua a fost preparata dupa reteta lui Gabi de catre prietenul meu. Absolut din pasiune. Foaaaarte buna a iesit!

  6. Imi lasa gura apa… jur! trebuie sa o reproduc!!! Daca pe viitor as dori sa reproduc retetele dvs mi-ati permite sa fac o mica recensiune pe blogul meu? multumesc!

Comments are closed.