Ciulamaua de gălbiori nu mai are nevoie de nicio introducere sofisticată, de cuvinte care să o “vândă”. Pentru că este exact ceea ce îi spune numele: o tocăniţă pe bază de smântână, cu cele mai fragile şi îmbietoare roade ale pădurii.

Porţii: 4

Timp de preparare: 30 de minute

Ingrediente:

  • 500 grame gălbiori
  • 2 linguri de unt
  • 700 ml supă de pui sau legume
  • 1 ceapă
  • 400 ml smântână grasă
  • 3 linguri de făină
  • 2 linguri de mărar (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi gălbiorii sub jet de apă rece de pământ şi resturile de iarbă.
  2. Lăsaţi ciupercile să se scurgă.
    În mod normal, gălbiorii se gătesc întregi, dacă sunt prea mari însă, se pot tăia în jumătăţi sau sferturi, pe lungime.
  3. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  4. Topiţi untul într-o tigaie.
  5. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
  6. Adăugaţi ciupercile.
  7. Adăugaţi supa de pui.
  8. Fierbeţi 10-12 minute până când ciupercile se pătrund.
  9. Faceţi un liezon din făină şi smântână.
  10. Adăugaţi 3-4 linguri de zeamă de pe ciuperci în liezon, amestecaţi şi încorporaţi.
  11. Lăsaţi să mai dea câteva clocote.
  12. Asezonaţi cu sare şi piper.
  13. Opţional, adăugaţi două linguri de mărar tocat.

Ciulamaua de gălbiori se serveşte fierbinte sau la temperatura camerei, cu mămăligă.

Evident, se pot folosi şi alte tipuri de ciuperci pentru această reţetă, dar şi amestecuri.

2 Comentarii

  1. daca fierbeti galbiorii 10-12 minute aveti toate sansele sa-i mancati aproape cruzi , mai ales daca le culegeti spre sfarsitul verii sau toamna…trebuie fierte pana ….sunt destul de fierte…

Adaugă un comentariu: