Dacă aţi gustat  – şi v-a făcut plăcere – din ciorba rădăuţeană de pui, aşteptaţi să gustaţi din surata ei ce are la bază carnea de curcă/curcan. Carnea tare şi neprietenoasă de curcan este cum nu se poate mai potrivită pentru fierberea lentă, extractivă, care să dea consistenţa cuvenită unei ciorbe rădăuţene. O puteţi prepara din partea inferioară a pulpelor de curcan, aripi sau chiar gâturi.

Reţetă: Ciorbă rădăuţeană de curcan

bors-pui-tara

Ingrediente:

  • 1200-1400 grame carne de curcă cu os
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 sfert de rădăcină de ţelină
  • 2 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 6 căţei de usturoi
  • 60 ml oţet
  • 600 grame smântână grasă
  • 1 lingură de făină
  • 3 gălbenuşuri de ou
  • 3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)

Preparare:

  1. Puneţi la fiert carnea în 10 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare.
  2. Fierbeţi carnea timp de aproximativ 50-60 de minute (chiar mai mult dacă e pasăre de ţară), spumind des.
  3. Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.
  4. Tocaţi ceapa. Tăiaţi cartofii în cubuleţe mari şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.
  5. Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei.
  6. Adăugaţi cartofii.
  7. Adăugaţi legumele în oala în care fierbe carnea.
  8. Fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.
  9. Trageţi oala de pe foc şi lăsaţi-o să se răcorească.
  10. Scoateţi carnea din supă şi dezosaţi-o. Tăiaţi carnea cubuleţe sau fâşii.
  11. Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.
  12. Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă.
  13. Adăugaţi oţetul în supă.
  14. Amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.
    Diferenţa dintre liezon şi ciorbă nu trebuie să fie prea mare şi nici nu-l turnaţi prea mult odată în oală deoarece ciorba se va tăia.
  15. Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic.
    Din acest moment, ciorba nu mai trebuie să fiarbă, trebuie doar să se apropie de punctul de fierbere pentru a lega gălbenuşurile şi făina.
  16. Asezonaţi cu sare şi oţet – dacă mai e cazul – după gust.
  17. Opriţi focul.
  18. Adăugaţi verdeaţa tocată.
  19. Serviţi ciorba fierbinte cu ardei iute.

 

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 30 minute

Porţii: 12

printează

3 Comentarii

  1. Ciorba radauteana este una din preferatele mele cu un gust bun,bun de tot!!
    Daca folositi smantana lichida,nu se mai taie ciorba niciodata

  2. E o variantă care, în afară de faptul că e foarte bine explicată, respectă cam toate tipicurile ciorbei rădăuțene. Prefer însă s-o acresc cu borș, nu cu oțet.

  3. Nu vreau să par cârcotaș, dar ardeiul gras se curăță la punctul 3, apoi nu mai pățește nimic? La pct. 7 se adaugă legumele în ciorbă – e și el inclus aici? Îl tăiem cumva? Cubulețe, fâșii, romburi sau poate poligoane neregulate?

Adaugă un comentariu: