Una dintre cele mai îndestulate ciorbe româneşti, dreasă cu smântână şi acrită cu o lingură de oţet, ciorba de pui ca la Rădăuţi, rădăuţeană, face parte din categoria  supelor săţioase cât o masă. Deşi în jurul ei gravitează controversa cu sau fără usturoi, cele două tabere sunt unanim de acord în privinţa calităţilor ei.

Născută în Bucovina, la Rădăuţi, această ciorbă necesită o smântână grasă, de bună calitate, care să cuprindă toată savoarea ingredientelor. Iar dacă aveţi şi o găină bătrână, atunci ştiţi musai că o să aveţi o supă bună.

Porţii: 12-14

Timp de preparare: 80 de minute

Ciorba radauteana de pui Ingrediente:

  • 1 pui întreg, curăţat de pene, cu sau fără măruntaie (mai puţin ficatul)
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapă
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 sfert de rădăcină de ţelină
  • 2 cartofi
  • 1 ardei gras
  • 6 căţei de usturoi
  • 5 linguri de oţet
  • 600 grame smântână grasă
  • 1 lingură de făină
  • 3 gălbenuşuri de ou
  • 3 linguri verdeaţă tocată (amestec de mărar și pătrunjel)

Preparare:

  1. Puneţi la fiert puiul în 8 litri de apă rece cu o lingură rasă de sare.
  2. Fierbeţi pasărea timp de 30 de minute, spumind des.
  3. Curăţaţi ceapa, ardeiul, morcovii, pătrunjelul, ţelina şi cartofii.
  4. Tocaţi ceapa. Tăiaţi cartofii în cubuleţe mari şi morcovii, pătrunjelul şi ţelina în cubuleţe mici.
  5. Sotaţi zarzavaturile (ceapa, morcovii, pătrunjelul şi ţelina) în 2 linguri de ulei.
  6. Adăugaţi cartofii.
  7. Adăugaţi legumele în oala în care fierbe puiul.
  8. Fierbeţi carnea până începe să se desprindă de pe os şi legumele s-au pătruns.
  9. Trageţi oala de pe foc.
  10. Scoateţi pasărea din supă şi dezosaţi-o. Rupeţi carnea fâşii.
  11. Curăţaţi şi pisaţi pastă usturoiul.
  12. Turnaţi supă fierbinte peste usturoi, lăsaţi-l să stea cinci minute şi strecuraţi zeama cu usturoi în oala cu supă.
  13. Adăugaţi oţetul în supă.
  14. Amestecaţi făina cu smântâna şi cele 3 gălbenuşuri. Omogenizaţi bine. Diluați amestecul cu puțină supă și turnați-o în oală.
  15. Puneţi din nou oala cu supa pe aragaz, la foc mic.
    [warning]Din acest moment, ciorba nu mai trebuie să fiarbă, trebuie doar să se apropie de punctul de fierbere pentru a lega gălbenuşurile şi făina.[/warning]
  16. Asezonaţi cu sare şi oţet – dacă mai e cazul – după gust.
  17. Opriţi focul.
  18. Adăugaţi verdeaţa tocată.

Ciorba rădăuţeană de pui se serveşte fierbinte, cu ardei iuţi, smântână şi mujdei.

print

13 Comentarii

  1. Ardeiul gras se pune intreg(curatat de seminte) la fiert cu carnea de pui si apoi se scoate din apa-{doar pentru aroma}

  2. Ce pot spune…este delicioasa aceasta ciorba…acuma am pus-o la foc 🙂 sper ca atunci cand e gata, sa imi dea musafirii pe spate 😀

  3. cand sotia ajunge sa faca mancare mai buna decat mama, vorbim de o culme a performantei bucataresti.
    insa, ce fenomen avem in fata atunci cand SOTUL ajunge sa gateasca mai bine decat soacra-sa (dupa spusele sotiei)?
    asemenea intamplare este reala si am experimentat-o eu cu ciorba asta. 🙂
    well done, cevabun!

  4. Sunt din Constanta si am mancat ciorba asta in Bicaz pentru prima data…Pizzeria Alex…De cate ori am fost prin trecere am fost acolo pentru ciorba…Am cerut cuiva din Radauti secretul…se fierbe gaina dar supa nu se foloseste. Ei fierb oase de vita cu legume, scot legumele si le paseaza (sa ingroase supa si sa nu adauge faina), carnea de pui fiarta —mai exact piept de pui si atat!!! se adauga taiata bucati mici in supa de vita. Mi s-a spus ca pun cate 8 catei de usturoi crestati la capete sa fiarba in ciorba si apoi sunt scosi…apoi trebuie dreasa cu smantana fff grasa sa ii dea gust. Ardei se pune in bucati mai mari si mai mult ca decor…Este o ciorba mortala in oricare varianta…eu am vrut doar sa va vand secretul:)))

Comments are closed.