Îmbucături de carne de miel rătăcite printre bucăţele de zarzavat şi scântei de verdeaţă plutind în zeama dulce acrişoară a acestei ciorbe  deasupra căreia clipesc alene ochiuri fine de grăsime aromată. Mă cucereşte de fiecare dată această combinaţie prin excelenţă pascală când ceea ce e de aromat se transformă în cel mai râvnit obiect al dorinţei de pe masă: ciorba de miel.

O ciorbă românească eveniment provenită din generoasa familie a la grec.

Reţetă: Ciorbă ardelenească de miel

ciorba_miel

Ingrediente:

  • 2,5 kilograme carne de miel cu os (un cap de miel; capul cu tot cu gât şi alte bucăţele de os cu ceva cărniţă pe ele)
  • 350 grame zarzavat (morcov, pătrunjel rădăcină, păstârnac)
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri de orez
  • borş, zeamă de lămâie sau oţet (de preferinţă cel în care s-a macerat tarhon)
  • 2 gălbenuşuri
  • 300 ml smântână grasă
  • tarhon şi leuştean
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine, în apă rece, bucăţile de carne. Atenţia la aşchiile de os.
  2. Puneţi la fiert cu 5 litri de apă rece bucăţile de carne.
  3. Fierbeţi carnea vreo 25-30 de minute, la foc mic, spumind des.
  4. Trageţi oala de pe foc şi lasaţi-o să se odihnească.
  5. Până îşi trage sufletul fiertura, curăţaţi şi tăiaţi în cubuleţe mărunte (sau treceţi prin răzătoarea mare) zarzavaturile şi ceapa.
  6. Puneţi ceapa şi zarzavatul la călit (sotat) în ulei într-o oală pentru supă.
  7. După ce zarzavaturile s-au înmuiat adăugaţi zeama în care a fiert carnea de miel şi puţină sare.
  8. Fierbeţi supa aproximativ 40 de minute, până când zarzavatul e fiert şi adăugaţi orezul.
  9. Mai fierbeţi zece minute.
  10. Se acreşte supa, după gust, cu borş, lămâie sau oţet şi se drege cu smântâna amestecată cu gălbenuşuri şi câteva linguri de supă (vezi cums e face un liezon).
  11. Carnea se scoate de pe oase şi se adaugă în ciorbă.
  12. Se mai ţine ciorba pe foc până se leagă ouăle dar nu se lasă să fiarbă.
  13. Pentru aromă este indicat tarhonul, sau leuşteanul.
  14. Când este complet gata se mai sărează după gust.
  15. Ciorba se serveşte caldă, cu verdeaţă proaspătă şi ceapă verde tocată deasupra; şi un ardei iute lângă.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 1 oră şi 20 minute

Porţii: 12

print

4 Comentarii

Comments are closed.