O ciorbă simplă şi liniştită, făcută din roadele toamnei pentru tihna iernii. Varza murată este cea care dă tonul acestei compoziţii leguminoase. Ei i se alătură restul rădăcinoaselor pentru o ciorbă ce face uitată carnea.

Porţii: 10-12

Timp de preparare: 90 de minute

Ciorbă de legume Ingrediente:

  • 1 varză murată mică
  • 2 litri zeamă de varză
  • 2 cartofi
  • 3 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 ardei graşi
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de ulei
  • 3 roşii (sau o cutie de roşii în bulion)
  • verdeaţă
  • sare

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa, cartofii, morcovii, pătrunjeii şi ţelina. Scoateți cotorul cu seminţe al ardeilor.
  2. Decojiţi roşiile.
  3. Tocaţi ceapa mărunt.
  4. Tăiaţi morcovii, pătrunjeii, ardeiul gras şi ţelina în cubuleţe.
  5. Tăiaţi cartofii în cuburi potrivit de mari.
  6. Tăiaţi varza fideluţe subţiri.
  7. Puneţi toate legumele, cu excepţia cepei, ardeilor şi roşiilor, la fiert în apă cu puţină sare. Fierbeţi legumele la foc mediu timp de aproximativ 40 de minute, până când s-au pătruns.
  8. Încingeţi uleiul într-o tigaie.
  9. Adăugaţi ceapa şi ardeii şi sotaţi-i timp de 1-2 minute până când ceapa devine sticloasă.
  10. Adăugaţi roşiile. Rumeniţi-le uşor.
  11. Adăugaţi zeama de varză şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
  12. Adăugaţi amestecul de ceapă, ardei şi roşii în oală, alături de celalalte legume.
  13. Lăsaţi să dea totul câteva clocote.
  14. Adăugaţi verdeaţă tocată.

Ciorba de legume se servește caldă. Dacă nu țineți post, se poate adăuga o lingură de smântână sau iaurt.

[warning]Deoarece zeama de varză este sărată, nu mai adăugaţi sare decât la sfârşit şi doar dacă este necesar.[/warning]

print

1 comentariu

Comments are closed.