O ciorbă românească unică, de sezon, ce conţine în ea toată dulceaţa şi bucuria verii, culeasă din ingredientele proaspete.

Păstăile de fasole crudă, completate de zarzavaturi, roşii şi o cană de iaurt, fac din acestă mâncare fără carne o desfătare răcoritoare. O veţi găsi prin toate satele din această ţară (cu mici variațiuni), sorbită la orele prânzulului, la umbra răcoroasă a unui copac, după o dimineaţă de muncă a câmpului.

[note]Păstăile de fasole au o viaţa scurtă în care pot fi folosite, cât tecile sunt încă elastice şi boabele neajunse la maturitate. Cea mai potrivită fasole pentru această reţetă este cea cu păstăi late, gabene sau verzi.[/note]

Varianta de mai jos este una specifică Ardealului, cu iaurt.

Porţii: 12

Timp de preparare: 90 de minute

Ingrediente:

  • 800 grame fasole păstăi
  • 6 roşii mari (sau o cutie de roşii în bulion de 800 grame)
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de ţelină mică, cu tot cu frunze
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapă
  • 4 căţei de usturoi
  • 2 linguri de ulei
  • 1 lingură de făină
  • 600 grame iaurt gras
  • 100 ml oţet din vin (ideal, cu tarhon)
  • 1 legăturică de leuştean
  • 1 legătură de pătrunjel
  • sare

Preparare:

  1. Curăţaţi păstăile de fasole. Tăiaţi sau rupeţi capete păstăilor şi eliminaţi “aţele” de pe marginea acestora dacă ele există.
    [note]Păstăile “bătrâne”, cu boabe formate, se desfac, se aleg boabele iar tecile se aruncă.[/note]
  2. Tăiaţi sau rupeţi păstăile în bucăţi de aproximativ 3-4 centimetri şi clătiţi-le în apă rece.
  3. Curăţaţi morcovii şi ţelina şi tăiaţi-le cuburi sau rondele. Păstraţi frunzele de ţelină.
  4. Puneţi la fiert în apă (aproximativ 6 litri) cu puţină sare morcovii şi ţelina.
  5. Când zarzavaturile sunt fierte de jumătate, adăugaţi păstăile de fasole şi frunzele de ţelină tocate mare.
  6. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le într-un vas separat.
  7. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le. Îndepărtaţi cotorul cu seminţe al ardeiului şi tăiaţi-l pătrăţele.
  8. Separat, într-o cratiţă mare sau tigaie adâncă, încingeţi uleiul.
  9. Adăugaţi ceapa, usturoiul şi ardeiul gras şi rumeniţi-le uşor.
  10. Adăugaţi lingura de făină şi rumeniţi.
  11. Adăugaţi roşiile, pasta de tomate şi iaurtul gras. Amestecaţi şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
  12. Când fasolea s-a înmuiat, adăugaţi în oală amestecul de roşii şi iaurt.
  13. Adăugaţi oţetul şi frunzele de leuştean tocate.
  14. Lăsaţi să fiarbă totul 8-10 minute la foc mic.
  15. Asezonaţi cu sare.
  16. Opriţi focul şi adăugaţi pătrunjelul tocat.

Ciorba de fasole păstăi se serveşte caldă, rece sau la temperatura camerei cu felii de pâine neagră şi ardei iute.

[tip]Dacă eliminaţi iaurtul, obţineţi o minunată ciorbă de post.[/tip]

print

14 Comentarii

    • Nu toata lumea e carnivora!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cunosc zeci de persoane care prefera legumele…………deci…AIUREA e comentariul tau!

  1. iamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii tocmai am terminat a doua farfurie !!! opriti-ma !!!

  2. super buna ………o fac a treia oara. eu sunt din ardeal, mami mai facea dar ii ziceam pastai acrati si nu era asa buna. yamyyy

  3. asa o fac si eu ciorbita dar catedata mai bagam si oase de porc foarte buna supica va recomand tuturor…

  4. Eu nu am mancat in viata mea usturoi cu ceapa la unloc…eu sunt din ardeal dar asa ceva nu am auzit!!!!

  5. Suna bine dar fi-ti mai expliciti cu cronologia de gatire pt. ca in final nu se mai intelege nimic ; la pct.4 se pun zarzavaturile in 6 lt de apa si apoi ce se mai pune ? pt ca mai jos se face referire doar la vasul in care se calesc ceapa…etc (acestea se mai adauga peste cei 6 lt de apa sau nu ?)
    La pct 11 se aduga printre altele iaurt dar mai jos la pct 12 iar se adauga iaurt cu rosii !!!!? alt iaurt ? cand se amesteca cu rosiile ? cu care rosii ?
    Hai fi-ti mai profi !!!

  6. Ovi,pana sa te apuci sa citesti o reteta si s-o intelegi corect,invata putina gramatica.
    Incearca la cantina si nu-ti mai bate capul cu altceva…

Comments are closed.