Cartofii sunt doar un pretext în această compoziţie de toamnă-iarnă din care răzbat aromele profunde de afumătură copleşite de smântână. O ciorbă ardelenească aşadar, prin compoziţie şi caracter, născută în locurile în care kilul de smântână e mai ieftin decât cel de pastă de tomate, de unde şi convingerea că termenul colesterol e o invenţie a medicilor pentru domnii de la oraş.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 2 ore

ciorbacartofi02 Ingrediente:

  • 1,5 kilograme spinări de porc afumate (garf)
  • 200 grame costiţă afumată
  • 2 linguri de ulei
  • 2 kilograme cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 sfert de legătură de ţelină
  • 1 linguriţă rasă de chimen măcinat (opţional)
  • 1 ceapă mare
  • 1 lingură pastă de tomate.
  • 1 cutie cuburi de roşii în bulion
  • 400 ml smântână grasă
  • 1 lingură tarhon în oţet
  • sare

Preparare:

  1. Puneţi la fiert în 6 litri de apă rece spinările de porc. Fierbeţi la foc mic şi spumiţi din când în când.
  2. Curăţaţi cartofii, morcovii, pătrunjelul şi țelina. Curăţaţi şi tocaţi ceapa.
  3. Tăiaţi cartofii cuburi mari. Tăiaţi zarzavaturile în cubuleţe mici. Tăiaţi costiţa de porc afumată (baconul) în cubuleţe.
  4. Când carnea începe să se desprindă de oase adăugaţi cartofii, zarzavaturile şi o lingură rasă de sare.
  5. După ce cartofii, zarzavaturile şi carnea au fiert, opriţi focul.
  6. Scoateţi oasele de porc din oală, lăsaţi-le să se răcească şi desprindeţi carnea de pe ele.
  7. Adăugaţi carnea în oală.
    [warning]Opriţi focul sub oală pentru a nu fierbe prea mult cartofii. [/warning]
  8. Încingeţi uleiul într-o tigaie adâncă sau cratiţă.
  9. Rumeniţi bine costiţa de porc afumată.
  10. Adăugaţi şi sotaţi ceapa până devine sticloasă.
    [tip]Pentru un plus de gust puteţi tăia zarzvaturile foarte mărunt şi să le sotaţi odată cu ceapa. [/tip]
  11. Adăugaţi roşiile şi pasta de tomate şi rumeniţi-le 2-3 minute.
  12. Adăugaţi smântâna, diluaţi cu supă şi lăsaţi să dea totul câteva clocote.
  13. Adăugaţi amestecul de smântână cu roşii în oală.
  14. Adăugaţi tarhonul tocat şi, opţional, chimenul.
  15. Lăsaţi ciorba să dea câteva clocote.
  16. Asezonaţi cu sare şi piper (da, în Ardeal se poate pune piper în ciorbă ).

[tip]Dacă vă place ciorba mai acrişoară, puteţi adăuga câteva linguri de oţet.[/tip]

Ciorba de cartofi cu smântână şi afumătură se serveşte fierbinte cu ardei iute sau ceapă roşie.

print

7 Comentarii

  1. Banatene, se referea la moldoveni si olteni, da daca tu zici ca banautu nu-i Ardeal, te pomeni ca o fi la unguri 🙂

  2. Banatene, se referea la moldoveni si olteni, da daca tu zici ca Banatu nu-i in Ardeal, te pomeni ca o fi la unguri 🙂

Comments are closed.