Ciocolată caldă

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Ciocolata caldă este una dintre cele mai vechi băuturi non-alcoolice ale umanităţii, consumată încă de acum 2000 de ani de către maiaşi. În fapt, înainte de a se rafina pe continentul european şi a i se adăuga zahăr, lapte şi amidon, pentru a ajunge la stadiul în care o recunoaştem astăzi, ciocolata era consumată ca o băutură energizantă, realizată din cacao şi chili. Ciocolata caldă consumată în prezent în sezonul rece s-a rafinat în Evul Mediu, pe continentul european, unde a devenit populară în Marea Britanie, Spania, Italia, etc. O băutură desert excepţională.

Porţii: 2

Timp de preparare: 15 minute

Ingrediente:

  • 450 ml lapte cald
  • 70 grame ciocolată amăruie
  • 3 linguri de cacao
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă rasă amidon
  • 1/4 linguriţă de scortisoara măcinată
  • 2 linguri frişcă bătută (opţional)
  • 1 lingură sirop de ciocolată (opţional)

Preparare:

  1. Puneţi laptele la fiert, mai puţin 6-7 linguri.
  2. Treceţi ciocolata prin răzătoare.
  3. Amestecaţi laptele rămas cu zahărul, pudra de cacao, ciocolata rasă, amidonul şi scorţişoara.
  4. Adăugaţi amestecul de cacao şi ciocolată peste lapte.
  5. Amestecaţi şi fierbeţi la foc mic până când ciocolata se îngroaşă.
  6. Turnaţi în două căni calde.
  7. Decoraţi cu frişcă şi sirop sau fulgi de ciocolată.

Opţional, puteţi adăuga câteva linguri de alcool în cioclată: rom, cognac, whiskey, Amaretto Disaronno, etc.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

15 Răspunsuri la “Ciocolată caldă”

  1. dorina

    cea mai buna parte a iernii e ca urmeaza vare. e super o ciocolata calda pe o vreme ciinoasa ca asta.

    Reply
    • bataran cristina

      Am facut si eu de dimineata ciocolata calda recomandata de tine este f buna.

      Reply
  2. andres

    Tocmai vroiam sa incerc reteta, dar am observat ca pentru amidon se specifica ca lingurita este rasa, lucru pe care l-am crezut implicit pentru ingredientele mai sus de amidon, pana sa ajung la el. Celelalte ingrediente din reteta, ce sunt masurabile in linguri/lingurite, nu sunt si ele tot rase?

    In general, pentru retetele ce au ingredientele exprimate in linguri, lingurite sau cani, folosesc masuri standard ce se gasesc in comert, iar acelea sunt pentru linguri/lingurite/cani rase.

    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    Reply
    • cevabun

      De regula precizam ca o lingurita este rasa doar cand conteaza cu adevarat (cum e cazul de fata, pentru amidon). In rest lingurile/linguritele sunt umpute cu bun simt:) (nu exagerat). Amidonul are doar rol de legare, restul pot fi puse si dupa gust (in special zaharul.)

      Reply
  3. betty boop

    Tin sa va amintesc ca Evul Mediu se cam terminase prin batrana Europa atunci cand nenea Columb si vajnicii lui betivani a dat buzna peste bastinasii sud americani si le-au luat cu japca aurul, argintul si boabele de cacao.
    Prin urmare, v-as sugera ca inainte sa va lansati in exegeze culinar-cultural-filosofice sa dati o fuga la wikipedia.

    Reply
    • cevabun

      Gresiti, desigur, asta probabil fiindca credeti ca wikipedia este o autoritate absoluta in materie de istorie. Evul Mediu este cea mai contestata perioada din istorie si a durat, in opinia multor istorici, inca vreo trei secole dupa descoperirea Americilor, adica pana la revolutiile industrial-burgheze. In unele tari, printre care si a noastra, sistemele feudale ale Evului Mediu s-au pastrat pana in secolul XIX. Nu uitati ca am avut o rascoala in secolul XX!

      Reply
      • betty boop

        Voi incepe raspunsul cu doi NU, contrar regulilor corespondentei :)
        1. nu wikipedia m-a invatat despre Evul Mediu, ci tratatele de istorie, cu muuuuult inainte de aparitia internetului;
        2. nu ma incred prea tare in opinia istoricilor care intind perioada medievala precum gaia matul, deoarece ei omit renasterea, reforma, iluminismul si alte cateva brizbrizuri.
        Dar decat sa ne certam, mai bine un cantec vesel sa cantam. Vorba lui Voltaire, un demn reprezentant al Evului Mediu francez (conform teoriei susnumitilor istorici, desigur). Sau a lui Cantemir, ca sa revenim pe plaiuri mioritice.
        Lasand gluma la o parte, trebuie sa recunosc ca este absolut delicios sa purtam discutii pe teme istorice pe un site de gastronomie. Aviz celor care spun ca locul nostru e la cratita :))
        Am incercat ciocolata, e minunata. Parca as renunta la scortisoara, ar avea un gust mai sobru. In fine, voi incerca data viitoare si va spun ce-a iesit. Multumiri pentru reteta :)

        Reply
        • cevabun

          Nepotrivit este sa injuri in biserica nu sa vorbesti despre istorie in bucatarie, desi nu credeam ca de la o banala introducerere se va ajunge aici.
          Intelegem ca sunteti adepta istoriei frumoase, cu viziunile ei romantice. Atunci, da, evul mediu se incheie pe la 1500, cu goticul nordic/tarziu si este urmat indeaproape de renastere cu apogeul manierist. Numai ca lucrurile frumoase – de la umanism pornire – se afla la un nivel superficial, in randul catorva indivizi. A fost nevoie de iluminism ca societatile sa se transforme de la organizarea de ev mediu la cea moderna.
          Statele Unite nu au avut un ev mediu propriu-zis, totusi, cum spunea un istoric american, pana la aparitia Coca Cola si la abolirea sclaviei SUA se aflau in evul mediu.
          In opinia noastra civilizatia nu se incheie la cratita, de abia de acolo porneste.
          La scortisora puteti renunta sau sa o inlocuiti cu strop de enibahar, ii va da o nota picanta.

          Reply
  4. emil

    1. betty boop are dreptate.
    2. in loc de scorţişoară eu aş propune nucşoară.

    Reply
  5. Anomimous

    Se poate folosi si altfel de ciocolata in afara de cea amaruie?

    Reply
    • cevabun

      Se poate folosi si ciocolata cu lapte. Dar o sa fie mai putin intensa.

      Reply
  6. Dumi

    Salut! Amestecul de cacao şi ciocolata se toarna peste laptele deja fiert imediat sau in timp ce e pe foc, gata sa fiarba?

    Reply
    • cevabun

      Când e pe foc. Deşi nu e greşit nici invers. Important e să nu existe cocoloaşe.

      Reply
  7. Anonimous

    Daca dublam cantitatea de ingrediente din 2 portii se fac 4?

    Reply

Lasă un comentariu