Pentru început trebuie precizat că ciocolata caldă nu este cacao cu lapte. Ci ceva mai mult. Ciocolata caldă – aflată la jumătatea drumului dintre o băutură şi o budincă – este prin definiţie o băutură de sezon – rece, se înţelege – preparată din lapte şi cacao, îndulcită cu zahăr sau miere, îngroşată cu amidon şi aromată cu scorţişoară şi/sau scorţişoară. În multe culturi culinare se serveşte alături de biscuiţi, gogoşi sau churros (gogoşi spaniole) care se înmoaie direct în ciocolata fierbinte.

Spre deosebire de reţeta tradiţională, varianta de faţă vegană/vegetariană/de post, prezintă avantajul de a fi preparată direct din ingrediente primare, cu o minimă procesare, fără zahăr şi amidon, îndulcită şi îngroşată direct din curmale. Ca bază pentru băutură se poate folosi un lapte vegetal, recomandabil din migdale, soia sau cocos, sau, dacă aveţi un blender decent, direct din câteva migdale.

Notă:
În mod normal laptele de migdale conţine doar 4-6% migdale, restul fiind reprezentat de apă, zahăr  şi stabilizatori.
Filmul (care ne aparţine), are câteva indicaţii în spaniolă, însă procesul e suficient de simplu şi explicativ pentru a putea fi urmat fără probleme.

De asemenea, recomandăm să folosiţi curmale naturale, nu cele date cu sirop de glucoză (alegeţi curmale care nu au coaja lucioasă).

Reţetă: Ciocolată caldă

Ingrediente:

  • 12 curmale, naturale, fără sâmbure
  • 50 grame de migdale crude
  • 450 ml apă fierbinte
  • 2 linguri mari de cacaco pudră
  • 1 vârf de cuţit de scorţişoară
  • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

  1. Într-un blender puternic (minim 800 w), adăugaţi migdalele, curmalele, cacaoa, puţină sare şi scorţişoară, apa clocotită.
  2. Procesaţi, cu grijă, să nu vă ardeţi, timp de 2-3 minute, până când obţineţi un amestec cremos şi omogen.
  3. Turnaţi în 2 ceşti, decoraţi după gust (cu cacao, coajă de portocală sau scorţişoară) şi serviţi.
  4. Dacă ciocolata este prea groasă, puteţi să îi adăugaţi 1-2 linguriţe de apă fierbinte.

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 5 minute

Porţii: 2

Atenţie: Pentru că curmalele au capacitatea prelungită de a îngroşa, e recomandat să consumaţi ciocolata imediat ce este preparată şi să preparaţi doar atâta cât consumaţi,

print