Varietate luxuriantă a clasicei New York Cheesecake, această reţetă are un plus de consistenţă şi gust dat de ciocolată. O reţetă pentru impresionat musafirii.

Porţii: 12

Timp preparare: 90 minute (plus 2 ore pentru răcire)

Ingrediente:

blat

  • 80 de grame unt topit
  • 150 grame biscuţi digestivi
  • 1 lingură de zahăr

umplutură

  • 1 kilogram cremă de brânză
  • 200 gr zahăr alb tos
  • 3 linguri făină
  • 1 fiolă esenţă de vanilie (10 ml)
  • 3 ouă mari, plus un gălbenuş
  • un vârf de cuţit de sare
  • 100 ml smântâna dulce
  • 100 grame ciocolată neagră (min 65% cacao)

sirop (opţional)

  • 1 cană de mure
  • 3 linguri de zahăr tos
  • 1 lingură zeamă de lămâie

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade C (foc mediu).
  2. Aşeazaţi hârtie de copt pe fundul unei tăvi rotunde cu marginea detaşabilă.
  3. Pregătiţi blatul – topiţi untul şi amestecaţi-l cu biscuiţii sfărâmaţi şi zahărul până când compoziţia devine omogenă.
  4. Cu ajutorul unei linguri întindeţi uniform blatul în forma de tort, presând bine.
  5. Introduceţi tava cam 10 minute în cuptor.
  6. Scoateţi tava şi lăsaţi blatul la răcit.
  7. Scădeţi temperatura cuptorului la 120 grade C.
  8. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Păstraţi cele 4 gălbenuşuri şi 3 albuşuri separat.
  9. Puneţi brânza dulce într-un castron mare şi amestecaţi timp de 2 minute cu mixerul, la viteză mică.
  10. Adaugaţi treptat gălbenuşurile, zahărul, apoi făina şi un vârf de cuţit de sare, amestecând în tot acest timp cu mixerul.
  11. Separat, bateţi albuşurile spumă.
  12. Încorporaţi albuşurile şi esenţa de vanilie în compoziţia cu cremă de brânză amestecând uşor cu o spatulă sau cu o lingură de lemn curată.
  13. Păstraţi 6 linguri de compoziţie.  Restul de cremă se toartă în tavă peste blatul răcit.
  14. Separat, sfărâmaţi ciocolata de menaj într-un vas adânc termorezistent.
  15. Încălziţi smântâna dulce într-o crăticioară până la punctul de fierbere.
  16. Turnaţi smântâna fierbinte peste ciocolată şi amestecaţi bine până când se transformă într-un sos.
  17. Amestecaţi sosul răcorit cu cele 6 linguri de amestec de brânză păstrate, obţinând o cremă fină de ciocolată.
  18. Turnaţi amestecul de ciocolată peste restul cremei din tavă.
  19. Introduceţi tava în cuptor pentru 40 de minute la 120 grade C.
  20. Opriţi focul şi lăsaţi prăjitura să se răcească odată cu cuptorul timp de două ore.
  21. Introduceţi prăjitura la rece, de preferat până a doua zi.
  22. Pentru sirop: zdrobiţi jumătate din cantitatea de mure cu furculiţa şi fierbeţi-o cinci minute împreună cu cele 3 linguri de zahăr, 1 lingură zeamă de lămâie şi 3 linguri de apă. Amestecaţi siropul răcit cu restul fructelor şi folosiţi-l ca topping pentru servire.
Dacă vreţi că prăjitură cu brânză să aibă o compoziţie cremoasă, lăsaţi uşa de la cuptor uşor deschisă, dacă doriţi prăjitura mai uscată, lăsaţi uşa închisă cât se răceşte prăjitura.

6 Comentarii

  1. Ce crema de branza ai folosit si de cati cm este tava? Arata foarte bine si as vrea sa o incerc si eu! Am primit o tava din pacate de 28 cm si este prea mare pentru majoritatea prajiturilor.

Adaugă un comentariu: