Este tot reţeta americană de banana bread, dar de data asta de post. Un chec rapid, economic şi gustos. În plus, este un desert cu foarte puţine grăsimi ceea ce îl face potrivit pentru o gustare sănătoasă, mai ales înainte de sport. Nu vă aşteptaţi la un desert foarte dulce; dulceaţa e dată de cât de coapte sunt bananele pe care le veţi folosi în reţetă, aşa că alegeţi banane bine coapte.

Vezi aici şi reţeta clasică de Chec de banane.

Reţetă: Chec de banane de post

Ingrediente:

  • 3 banane mari, bine coapte + 1 banană pentru decor
  • 120 grame de zahăr brun (sau de care aveţi)
  • 320 grame de făină normală
  • 140 ml de lapte de migdale sau alt lapte vegetal (de soia etc)
  • 15 grame de praf de copt
  • 1 vârf de linguriţă de scorţişoară
  • un praf de sare fină
  • o linguriţă de ulei şi o lingură de făină pentru uns şi tapetat tava de copt
  • opţional 2 linguri de cacao

Preparare:

  1. Preîncălziţi cuptorul la 170°C.
  2. Puneţi bananele decojite într-un castron mare (păstraţi deoparte banana pentru decor) şi zdrobiţi-le cu o furculiţă. Ideal este să nu rămână bucăţi foarte mari, să fie cât mai aproape de un piure.
  3. Adăugaţi zahărul, laptele vegetal, scorţişoara şi sarea.
  4. Amestecaţi bine.
  5. Adăugaţi făina (în care aţi adăugat în prealabil praful de copt) în 3-4 tranşe şi amestecaţi până obţineţi o masă omogenă.
  6. Ungeţi o tavă de chec de aproximativ 900 grame cu puţin ulei şi pudraţi-o cu făină.
  7. Turnaţi aluatul şi nivelaţi-l cu o lingură de lemn.
  8. Dacă doriţi să iasă checul marmorat, păstraţi 2 linguri de aluat, amestecaţi-l cu cacao şi turnaţi-l pe mijloc.
  9. Tăiaţi banana pentru decor în rondele şi puneţi jumătăţi de rondele ca în fotografia de mai jos.
  10. Coaceţi aproximativ 60 de minute la cuptor la 170°C.
  11. Dacă nu aveţi cuptor cu ventilaţie, este important să rotiţi tava în cuptor din când în când pentru a nu se arde la suprafaţă. De asemenea, dacă observaţi că se arde deasupra, puteţi acoperi tava cu o folie de aluminiu după primele 30 de minute.
  12. Verificaţi dacă e bine copt cu o scobitoare înainte de a-l scoate din cuptor.

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 1 oră

Porţii: 6

print

5 Comentarii

  1. Rețetă foarte buna, creste destul de mare checul, dar într-adevăr trebuie cuptor cu ventilatie. S-a tăiat foarte bine chiar și când era fierbinte.

Comments are closed.