Băutură naţională a Malaysiei (Malaeziei), Tea Tarik (tradus literalmente prin “ceai tras”), are un proces de preparare şi servire spectaculos, care solicită priceperea şi calităţile de showman ale preparatorului.

Orientul, apropiat sau îndepărtat, are o apetenţă aparte pentru procese şi terminologi spectaculoase, fie că vorbim de apropiatul Orient, unde turcii bat îngheţata sub ochii turiştilor sau de Asia sud-estică, unde malaiezienii trag ceaiul.

Am băut cel mai bun tea tarik în atmosfera sălbatică a insulei Borneo, dar vă asigurăm că e la fel de spectaculos şi bun şi în cartierul Noua din Braşov – de exemplu – dacă folosiţi un ceai tare şi aromat şi două linguri de lapte condensat. Acestea sunt ingredientele  de bază ale unui tea tarik. Plus două căni mari şi multă îndemânare.

Reţetă: Ceai malaiezian cu lapte

Tea Tarik

Ingrediente

  • 2 căni cu ceai tare, aromat (ceylonul e foarte potrivit pentru amestecul cu lapte)
  • 4 linguri zdravene de lapte condensat
  • biscuiţi pentru servire

Preparare

  1. Preparaţi două căni de ceai negru, tare.
  2. Într-o cană mare (în care cantitatea de ceai să nu depăşească două treimi din volum), puneţi două linguri de lapte condensat şi o porţie de ceai.
  3. Folosind o altă cană, de dimensiuni apropiate cu prima, turnaţi ceaiul dintr-o cană în alta.
    Procedeul aduce aminte de tentativa de răcire a unui lichid însă, prin mărirea distanţei dintre cele două vase la turnare – chiar și până la 1 metru şi jumătate – se obţine o spumă densă şi catifelată.
  4.  Încercaţi prima dată să realizaţi procedeul cu o cantitate mică de apă, pentru a vă testa îndemânarea.
    Dacă nu sunteţi siguri de reușită, nu riscaţi să vă ardeţi cu ceaiul fierbinte. Beţi pur şi simplu un ceai cu lapte. Nu e la fel de spectaculos, dar e mai sigur.
  5. Ceaiul se serveşte imediat, simplu sau cu biscuiţi aromaţi cu scorţişoară/cuişoare
    Pentru un plus de inspiraţie, urmăriţi filmul de aici: vezi filmul

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Porţii: 2

printează

1 comentariu

Adaugă un comentariu: