Una dintre cele două metode de murare a castraveţilor  – alături de cea în saramură – consevarea în oţet dă un gust mai proaspăt şi mai acidulat. Iar castraveţii muraţi în oţet au un gust deosebit.  O reţetă clasică, mereu la modă.

 

Reţetă: Castraveţi muraţi în oţet

Castraveţi muraţi în oţet

Ingrediente:

  • 4 kilograme castraveţi cornişon
  • 4 litri apă
  • 1 litru oţet de bună calitate
  • 1/2 cană de sare grunjoasă, neiodată
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 rădăcini de hrean
  • 2 cepe
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 1/2 cană boabe de muştar
  • 1 lingură boabe de piper
  • 10-12 foi de dafin

Preparare:

  1. Sterilizaţi borcanele.
    Folosiţi borcane de dimensiuni medii (800-3000 ml).
  2. Spălaţi castraveţii.
    Castraveţii trebuie să fie mici, tari şi elastici.
  3. Curăţaţi hreanul şi tăiaţi-l fâşii, pe lungime.
  4. Curăţaţi ceapa şi tăiaţi-o peştişori.
  5. Curăţaţi usturoiul.
  6. Clădiţi castraveţii în borcane, în poziţie verticală, unul lângă altul, în aşa fel încât să rămână cât mai puţin spaţiu.
  7. Intercalaţi printre castraveţi tulpini de hrean, bucăţi de ceapă şi căţei de usturoi.
  8. Puneţi la fiert 4 litri de apă împreună cu oţetul, sarea, zahărul, boabele de muştar, piper şi foile de dafin.
  9. Lăsaţi să dea câteva clocote până se topesc granulele de zahăr şi de sare.
  10. Lăsaţi să se răcorească lichidul 5-10 minute (să ajungă apa la 70-75 de grade).
  11. Turnaţi lichidul încet peste castraveţi până sunt acoperiţi.
    Pentru a evita incidentele nefericite (fisurarea borcanelor), puneţi borcanele cu castraveţi într-o cratiţă  pe fundul căreia aşterneţi un prosop. Turnaţi lichidul încet peste castraveţi şi scoateţi borcanul din cratiţă doar după ce sunteţi siguri că nu s-a fisurat.
  12. Acoperiţi cu capac cu filet sau folie de celofan.
  13. Păstraţi la rece, în spaţii întunecoase, timp de minim 2 luni înainte de a deschide borcanele.
  14. Castraveţii muraţi în oţet se păstrează în bune condiţii 6-18 lun

 

Timp de pregătire: 1 oră

Porţii: 4 kilograme

Castraveţii muraţi în oţet se păstrează în bune condiţii 6-18 luni.

11 Comentarii

      • Puneti castravetii in borcan si apoi fierbeti compozitia. Va sugerez sa mergeti pe ideea ca lichidul pe care il puneti in borcan sa reprezinte 30% din volumul borcanului in care puneti muraturile. Exemplu: pentru un borcan de 800gr veti folosi 250gr. de lichid(compozitie aferenta muraturii pe care o faceti).Sigur ca vom merge pe ideea de a avea mai multa cantitate de compozitie in asa fel incat daca dupa capsarea borcanelor , la un anumit timp,nivelul compozitiei va scadea si va trebui sa completam cu compozitie de aceeasi concentratie.

Adaugă un comentariu: