În cele 5 secole de când a fost adus pe continentul european din America de Sud de către conchistadori, cartoful a devenit a patra sursa de hrană de pe pământ după grâu, orez și porumb.

cartof Cartoful (Solanum tuberosum) este atât denumirea plantei din familia solanaceelor, cât și a tuberculilor care sunt comestibili. Există sute de varietăți cultivate în toată lumea; în funcție de conținutul de amidon, unele varietăți sunt folosite cu precădere la piureuri (se sfarâmă mai ușor), iar altele pentru alte feluri de mâncare (cartofi prăjiți etc).
Europa de Est rămâne regiunea unde se cultivă cele mai mari cantități pe cap de locuitor, iar China și India sunt țările ce cultivă cele mai mari cantități.

Alegerea cartofilor:

Cartofii buni nu trebuie să prezinte semne de încolțire și nici pete verzi (un semn al substanțelor toxice). Cartofii trebuie să fie tari, cu coaja subțire.

Date nutriționale:

În funcție de cum sunt gătiți, cartofii au aproximativ 90 de calorii la 100 de grame. Se digeră relativ ușor datorită conținutului de potasiu, zaharuri și amidon. Vitamina C conținută de cartof se pierde de obicei la gătit.

Cum se prepară:

Există o varietate extraordinară când vine vorba de prepararea cartofilor – prăjiți, fierți, copți, sub formă de piureuri. Unele din cele mai cunoscute feluri de mâncare din și cu cartofi sunt:

  • Cartofii prăjiți (French Fries)
  • Piure de cartofi (Mashed Potatoes)
  • Fish & Chips – mâncarea simbol a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (pește pane cu cartofi prăjiți)
  • Gnocchi – paste din cartofi (Italia)
  • Tortilla de patatas (omletă cu cartofi) – Spania
  • Patatas bravas (cartofi picanți) – Spania
  • Mousaka (fel de mâncare cu cartofi și carne) – Turcia, Grecia, Europa de Est
  • Hachis Parmentier – cartofi copți serviți cu carne tocată și sos lyonnaise – Franța
  • Gratin Dauphinois – cartofi gratinați la cuptor – Franța

Click aici pentru rețetele cu cartofi de la Cevabun.RO.

_________________________________________________

Referințe: 1080 Recipes – The Bible of authentic Spanish cooking, Phaidon 2007
Foto: wikipedia.org

__________________________________________________________________

print
SHARE
Articole anterioareAperitiv “Viva Italia!”
Următoarele articoleDaiquiri