Cardamom

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon
cardamom
Origine:Cunoscut și sub numele de chardamom sau hell (în ţările arabe), este originar din sudul Indiei, Ceylon şi Malaysia (Malaezia).

În prezent se cultivă în India, pe scară largă, şi în Guatemala.

Prezentare:Cardamomul este o plantă înaltă (de până la 1,5 metri), perenă, asemănătoare ca formă cu trestia europeană.

Din florile sale de culoare galbenă ies fructe mici şi verzi, în formă de păstaie fibroasă, care se coc în cel de-al treilea an de viaţă. Fructele se culeg la maturitate dar înainte de a fi complet coapte, deoarece păstăile se desfac şi îşi împrăştie seminţele aromate.

Deşi aroma propriu-zisă este conţinută de uleiurile din seminţe, condimentul se păstrează sub formă de păstăi nedeschise pentru a-şi conserva parfumul.

Se găsesc şi seminţe măcinate, cu tot cu păstaie, sub forma unui praf roşcat-cenuşiu.

Aromă:Cardamom-ul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un after taste (post gust) de lămâie, camfor şi portocală.
Utilizare:Cardamom-ul este unul dintre parfumurile de marcă din bucătăriile orientale. Cardamom-ul îşi face simţită prezenţa specială în curry-urile indiene, în reţete malaeziene şi chiar chinezeşti, în mâncărurile levantine  – inclusiv shaorma. În ţările arabe, cafeaua cu cardamom este o băutură rafinată. La fel este şi ceaiul de cardamom.

În Europa, cardamom-ul se regăseşte în condimentele pentru vin fiert sau în cele de turtă dulce. În doze mici, atent şi riguros folosite, cardamom-ul se foloseşte pentru aromarea anumitor tipuri de cârnaţi, prăjituri, murături, pateuri şi băuturi.

Preparare:Deoarece esenţa condimentului este conţinută de uleiurile din seminţele de cardamom, aroma acestora este cel mai bine pusă în valoare atunci când păstăile sunt încălzite. Zdrobiţi uşor păstăile de cardamom cu dosul unui cuţit înainte de a le prăji fără grăsime sau în ulei, la începutul procesului de preparare al curry-urilor.

Pentru aromarea cafelei, a turtei dulci sau a mâncărurilor levantine se foloseşte puţin cardamom măcinat. Pentru vin se pun păstăile de cardamom întregi, împreună cu restul ingredientelor.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Publicat în:

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

2 Responses to “Cardamom”

  1. tel aviv israel

    imi place cafeaua cu cardamom chiar daca sunt bautoare de ness .

    Reply
  2. Olivia

    Folosesc doar atunci cand in fac smoothie cu gutui si mar:) un deliciu:)

    Reply

Leave a Reply