Butter chicken (murgh makhani) este un curry modern, mai delicat decât suratele sale, făcut parcă pentru gusurile occidentalilor astfel încât nu e de mirare că se bucură de o mare popularitate în rândul acestora. Untul clarifiat, ghee, una dintre cele mai folosite grăsimi în bucătăria indiană, are în această reţetă un rol cheie, de a da gust şi textură cremoasă acestui curry.
[note]Există două de modalităţi de a prepara acest curry: una în care carnea şi sosul se prepară separat pentru a se reîntâlni pe final, şi una mai rapidă în care carnea se găteşte împreună cu sosul.[/note]
Porţii: 4
Timp de preparare: 1 oră
Ingrediente:
- 800 grame piept sau pulpe de pui, fără piele şi os
- 3 linguri unt gras
- 3 linguri ulei
- 1 ceapă mare
- 2 rulouri scortisoara
- 5 căţei de usturoi
- 5 centimetri rădăcină de ghimbir (sau o lingură rasă pudră de ghimbir)
- 1 lingură rasă garam masala
- 1 linguriţă seminţe de coriandru măcinate
- 1 linguriţă rasă tumeric
- 1 linguriţe fulgi de chili sau boia de ardei iute
- 2 foi de dafin
- 1 cană de roşii decojite şi tocate
- 1 lingură pastă de tomate
- 2 -3 păstăi cardamom (opţional)
- 4 linguri de iaurt gras
- 2-3 linguri frunze de coriandru tocat
- sare
- piper
Preparare:
- Tăiaţi carnea de pui în cuburi mari sau fâşii grosuţe.
- Asezonaţi carnea cu sare, piper, tumeric şi coriandru măcinat şi lăsaţi deoparte 15-20 de minute.
- Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le.
- Curăţaţi şi tocaţi ghimbirul.
- Decojiţi roşiile şi tocaţi-le.
- Încingeţi uleiul şi prăjiţi pe rând toate bucăţile de carne de pui. Scoateţi carnea şi păstraţi-o la cald.
- Adăugaţi, în aceeaşi tigaie, untul.
- Adăugaţi şi rumeniţi ceapa, usturoiul, ghimbirul, garam masala şi păstăile de cardamom.
- Adăugaţi fulgii de chili şi pasta de tomate.
- Adăugaţi roşiile, iaurtul, foile de dafin, scorţişoara şi 1 cană de apă.
- Fierbeţi la foc mic sosul până când scade la jumătate.
- Adăugaţi canrea de pui şi lăsaţi să mai fiarbă 5-10 minute până când carnea este pătrunsă şi sosul legat.
Butter chicken se serveşte cu fulgi de migdale şi frunze de coriandru tocate, cu garnituri pe bază de orez şi pâine indiană.