Budinca de orez există în variate forme peste tot în lume şi are, indiferent de variantă, două constante: laptele (înlocuit în unele reţete din Orient şi America de Sud cu cel de cocos) şi, evident, orezul. Îndulcită cu zahăr, aromată cu vanilie şi fructe uscate, budinca de orez este un desert nemuritor.

Porţii: 4

Timp de preparare: 1  oră şi jumătate

budinca-de-orez

Ingrediente:

  • 4 căni de lapte
  • 1 cană de orez
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 ouă
  • 40 grame de unt
  • 30 grame de stafide
  • 1 lingură de pesmet
  • 1 lingură rasă de scortisoara
  • sare

Preparare:

  1. Spălaţi orezul în câteva ape reci. Scurgeţi-l bine.
  2. Puneţi orezul la fiert în laptele rece împreună cu zahărul vanilat. Folosiţi focul mic şi amestecaţi constant ca să nu se lipească.
  3. Când este aproape fiert, adăugaţi zahărul şi un praf de sare.
  4. Fierbeţi în continuare până ce laptele a scăzut şi bobul de orez strâns între degete se striveşte uşor.
  5. Adăugaţi untul şi luaţi vasul de pe foc.
  6. Ungeţi bine o formă termorezistentă sau 4 forme ramekin cu puţin unt şi pudraţi cu pesmet.
  7. Încingeţi cuptorul la 160 de grade Celsius.
  8. Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
  9. Bateţi albuşurile până obţineţi o spumă densă.
  10. După ce orezul s-a mai răcorit adăugaţi, treptat, gălbenuşurile amestecând energic pentru a le încorpora uniform.
  11. Încorporaţi stafidele.
  12. Adăugaţi, amestecând uşor, albuşurile.
  13. Turnaţi orezul în formă/forme şi introduceţi la cuptor pentru 50 de minute.
  14. Scoateţi budinca de la cuptor, lăsaţi-o să se răcorească 10 minute şi răsturnaţi-o pe un platou  dacă aţi folosit o formă mare.
  15. Dacă aţi folosit forme ramekin puteţi să o serviţi direct din ele.
  16. Pudraţi budinca cu scorţişoară şi daţi-o la rece.

Budinca de orez se serveşte rece, cu fructe proaspte şi/sau frişcă.

print

4 Comentarii

  1. am facut si eu si mi-a iesit foarte buna…chiar acum fac a doua-a oara,sper sa iasa la fel de buna…multumesc pentru reteta 🙂

Comments are closed.