Bolul lui Buddha (Buddha’s Bowl în engleză) este un fel de mâncare vegetarian care se servește la temperatura camerei, într-ul bol (castron sau farfurie adâncă). Principala sa caracteristică este echilibrul între nutrienții pe care îi oferă: proteine, carbohidrați și grăsimi, dar și oligominerale. Mai simplu explicat, este o salată cu “de toate”, dar servită cu ingredientele bine delimitate, aranjate estetic, nu amestecate. Iată și motivul pentru care acest tip de mâncare apare tot mai des ca protagonist pe Instagram și alte rețele sociale.

Ce conține un Buddha’s Bowl?

Fiind un fel de mâncare vegetarian, este construit ca o masă în sine, echilibrată și conține o parte  de carbohidrați și proteine, grăsimi, legume crude și gătite:

  • cereale: orez, grâu, secară, ovăz, quinoa (este o cereală falsă)
  • leguminoase: soia, linte, fasole, mazăre, năut
  • sau produse derivate din cele de mai sus, preparate ca: paste, tofu, seitan, tempeh, carne vegetală, hummus etc.
  • ciuperci
  • avocado
  • rădăcinoase și tuberculi: sfeclă, cartof dulce, cartof, yuca, țelină, morcov, păstârnac
  • legume cu frunze verzi ca spanac, kale
  • crucifere: conopidă, brocoli, varză
  • nuci și alune
  • ierburi aromatice, flori comestibile
  • legume crude ca roșii, castraveți, ardei gras
  • alge

Ideal este ca fiecare element în parte să fie diferit atât din punct de vedere al gustului dar și al texturii și culorilor. Aici intervine partea de aranjare în fafurie când este nevoie de contrast pentru a obține un adevărat Buddha s Bowl. Adaugă ingrediente crocante, condimente și mirodenii, sosuri și uleiuri aromate.

Idei de boluri

Așa cum îi spune și numele, Bolul lui Buddha este originar din Asia, din țările buddhiste care respectă o dietă vegetariană. Dar, dacă nu ai la îndemână ingrediente asiatice, poți adapta rețeta la ce îți place și la ce ai în frigider. Există și rețete în care se folosesc ouă fierte, pește ca fileul de ton sau chiar carne. Totul depinde de ce îți place să mânanci și ce se potrivește a fi servit la temperatura camerei cu restul de ingrediente.

  1. Bol în stil mediteranean: paste integrale cu ulei de măsline și sare de mare, fistic, roșii cherry cu vinegretă clasică, frunze de mangold sotate cu susan, avocado și ridichi.
  2. Bol de quinoa: quinoa fiartă cu suc de portocale, brocoli sotat cu fulgi de chili, susan negru și ghimbir, rondele de daikon sau alt tip de ridiche (se poate înlocui cu varză tăiată fideluță – ideal ar fi o combinație între varză roșie și albă), mix de semințe.
  3. Bol de ciuperci: orez integral, ciuperci de mai multe tipuri, sotate și murate, boabe de mazăre sau edamame (soia verde), rondele de morcovi și măr.
print