Broccoli gratinat  (broccoli al forno, în italiană) este una dintre reţetele ideale atunci când vrem să dăm gust acestei legume care se află de prea puţine ori pe masa noastră, recomandată pentru calităţile ei nutritive şi mai puţin pentru cele gustative. Secretul, atunci când gătiţi legume fade sau cu un gust propriu nu neapărat apetisant (broccoli, conopidă, spanac, etc.), este să le daţi gust cu ajutorul nucşoarei şi al usturoiului. Nucşoara este cea care face legătura în această reţetă între broccoli şi sosul bechamel.

broccoli-gratinat

Reţetă: Broccoli gratinat

Ingrediente

  • 1 căpăţână de broccoli mare
  • 3 căţei de usturoi
  • 2 linguriţe rase nucsoara
  • 1 lingură de făină
  • 1 lingură de unt gras (minim 80%)
  • 300 ml lapte gras, cald
  • 200 grame mozzarella
  • 3 linguri zeamă de lămâie
  • sare
  • piper proaspăt măcinat

Preparare

  1. Desfaceţi căpăţâna de broccoli în florete. Dacă sunt prea mari, tăiaţi floretele în bucăţi mai mici.
  2. Puneţi la fiert o oală cu 5 litri de apă în care aţi adăugat 1 lingură de sare, zeamă de lămâie, căţeii de usturoi curăţaţi şi 1 linguriţă rasă de nucşoară.
  3. Când apa clocoteşte, adăugaţi bucăţile de broccoli.
  4. Fierbeţi aproximativ 10-12 minute, până când s-au pătruns dar fără să-şi piardă fermitatea.
  5. Până fierbe broccoli, încingeţi cuptorul la 190 de grade (temperatură medie spre mare).
  6. Faceţi sosul. Într-o crăticioară topiţi untul.
  7. Adăugaţi făina şi amestecaţi pentru a nu se face cocoloaşe.
  8. Adăugaţi laptele cald amestecând constant, până când amestecul se leagă într-un sos.
  9. Asezonaţi cu sare, piper şi nucșoară.
  10. Răzuiţi mozzarella sau rupeți-o bucăți dacă folosiți bocconcini.
  11. Scoateţi broccoli în apă foarte rece. Aruncaţi căţeii de usturoi.
    [tip]Dacă aveţi, adăugaţi cuburi de gheaţă în apa în care răciţi legumele. Vă vor ajuta să le răciţi mai repede şi să le păstraţi culoarea naturală.[/tip]
  12. Scurgeţi bine broccoli.
  13. Puneţi broccoli într-o tavă potrivit de mare.
  14. Turnaţi sosul peste, presăraţi cu mozzarella rasă şi introduceţi la cuptor pentru 8-10 minute, până când se rumeneşte.

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 40 minute

Porții: 2-3

Broccoli gratinat se serveşte cald cu aproape orice fel de carne, friptă sau fiartă, sau ca atare.

[note]Pentru un gust mai intens, înlocuiţi mozzarella cu 150 grame de parmezan.[/note]

print

4 Comentarii

  1. e mult mai gustos (si mai sanatos) daca broccoli este fiert in aburi. nu trage apa, ramane mai crocant, este mai gustos, isi pastreaza mai bine culoarea si pe deasupra este gata in max 10 min! in plus se evita efectul trist de legume apatoase…
    In plus bechamelul facut cu zeamil/amidon este mult mai fin la gust si mai usor – e nevoie de un sfert din cantitatea de faina!

    • Se poate fierbe broccoli la abur (mai puţin cel congelat, care se oxidează) şi se poate folosi amidon în sos (dar ar fi impropriu spus Bechamel în acest caz, deoarece tehnologia ar fi diferită).

  2. in plus mozzarella de calitate nu se rade – nu are consistenta de ras!!!! se poatate presara in cubulete sau in felii!!!!

Comments are closed.