Brioşele pistruiate cu fulgi de ciocolată sunt în sine o urare de bună dimineaţă. Gata într-o jumătate de ceas, moi, pufoase, aromate, intrigante şi insinuante, brioşele cu ciocolată reprezintă un bun însoţitor al cafelei sau ceaiului de dimineaţă. Sau ale celor de prânz. Sau de seară. Pentru că nu ai nevoie de niciun pretext pentru a mânca o brioşă.

Porţii: 12 bucăţi

Timp de preparare: 30 de minute

Brioşe cu fulgi de ciocolată

Ingrediente:

  • 250 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 6 grame praf de copt (un pic mai mult de jumătate dintr-un plic)
  • ¼ linguriţă sare
  • 1 ou
  • 200 ml lapte
  • 110 grame unt topit
  • 1 lingură esenţă vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • coajă de la 1 portocală
  • 2 linguri fulgi de ciocolată

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius.
  2. Amestecaţi într-un vas adânc ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt şi sare. Amestecaţi-le bine cu o lingură.
  3. Într-un alt vas, amestecaţi ingredientele umede: laptele călduţ, untul topit, coaja de portocală, esenţa de vanilie şi oul. Amestecaţi-le bine tot cu un tel.
  4. Adăugaţi ingredientele umede peste cele uscate şi amestecaţi-le uşor pentru a se combina.
    Nu folosiţi mixerul şi nu amestecaţi prea mult deoarece aluatul şi brioşele trebuie să rămână pufoase.
  5. Adăugaţi fulgii de ciocolată şi încorporaţi-i uşor.
  6. Ungeţi formele de brioşe cu foarte puţin ulei.
    Dacă nu aveți forme de brioșe – tavă sau forme individuale de silicon – puteți cumpăra forme de unică folosință din aluminiu.  
  7. Aşezaţi formele de brioşe într-o tavă.
  8. Turnaţi în fiecare formă aproximativ 3 linguri de cocă.
    În funcție de ce fel de forme de brioșe aveți, asigurați-vă că rămâne spațiu (cam de un deget) până la buza formei. Nu turnați cocă până sus.
  9. Introduceţi brioşele la cuptor pentru 15-20 de minute.
    Dacă aveţi un cuptor cu ventilaţie, nu folosiţi ventilaţia deoarece aluatul fragil al brioşelor se va deforma şi coace ca atare.
  10. Verificaţi brioşele după 15 minute cu o scobitoare. Dacă scobitoarea introdusă în aluat iese curată, fără urme de aluat, brioşele sunt coapte.

Brioşele cu fulgi de ciocolată se pot consuma atât calde cât, mai ales, reci.

81 Comentarii

  1. Am o intrebare- unde ati gasit fulgii de ciocolata? Intr-o perioada erau la Primavara, insa de ceva vreme nu mai baga si de atunci caut in disperare pentru a face briose 😀

    Merci mult!

    • @adriana, noi am gasit fulgi de ciocolata ambalati in borcane de plastic la Metro. Sunt borcane destul de mari; au fulgi de ciocolata neagra si fulgi de ciocolata alba. Am vazut si la Mega Image unii ambalati in pungi de plastic, dar nu ii au tot timpul.

  2. ))))) ce ne facem cu turcii care au cerut anchetarea bataliei de la Rovine si repetarea bataliei de la Podul-Inalt?
    cit despre briose, ele sunt intrigante, nu intrigate. va pup.

  3. Merci mult pt raspuns. E mai dificil sa ajung in Metro, mai ales strict pentru fulgi de ciocolata 🙂 asa ca o sa imi fa veacul prin Mega Image, in speranta ca am noroc…

  4. app de fulgii de ciocolata……..daca luati ciocolata de menaj si o dati pe o razuitoare in forma mare obtineti fulgi de ciocolata:D

  5. Buna! Am facut si eu azi briosele de mai sus, insa am o intrebare. Cum de tie nu ti se vede coaja de portocala in aluat? In afara de asta, in ciuda faptului ca am facut pt prima data briose, au iesit tare bune 😀

    • Deducem din întrebare că la tine se vede coaja de portocală. Coaja de portocală nu se vede dacă este rasă pe latura cu zimți externi a răzătoarei. Dacă o răzuiești în acest fel se va face aproape pastă.

  6. Da se vede coaja in aluat si nu vreau. Cand rup in doua o briosa proaspat scoasa din cuptor vreau sa vad in interior doar ciocolata, ca si in poza ta. Am sa-mi cumpar alta razatoare pt ca cea pe care o am acum nu are parti laterale, insa stiu la ce te referi, am vazut la altele. Multumesc 🙂

  7. Unde gasesc asemenea forme de silicon?In real si Auchan nu am gasit!(precizez ca nu sunt din Bucuresti deci magazin gen Mega Image sau altele nu gasesc pe aproape!)
    Avet idee unde as putea gasi forme asemanatoare cu acestea insa din staniol?(nu stiu sa explic foarte bine ceea ce caut insa 🙁 …)
    Multumesc!
    Voi incerca si eu aceasta reteta curand!

  8. draga alina,eu am cumparat de curand o forma de briose din silicon de la real,dar poti face comanda si pe www dr Oetker.ro,asa cumparat nora mea.

  9. Off…mie mi s-au imprastiat si nu au crescut :(. Una dintre probleme poate fi ca am folosit forme din hartie si era aluatul prea greu. Sau poate din cauza ca in loc de fulgi de ciocolata am pus ciocolata taiata fin…poate a fost prea grea si de asta nu mi-au crescut riosele :(. Voi ce parere aveti?

    • Sincer, nu stim din descrierea daca formele sunt de vina sau consistenta aluatului (ar trebui sa fie ca unul de chec), dar briosele trebuiau sa creasca. Ce unt ai folosit? Grasimea untului standard incepe de la 80%.

      • Multumesc frumos pentru raspuns…Intr-adevar, consistenta aluatului era mai subtire decat la chec (aproape curgea) Dar asa a iesit respectand proportiile din reteta…o sa fiu mai atenta data viitoare. Nu mai stiu ce unt am folosit dar voi fi atenta data viitoare sa fir cu grasime peste 80% 🙂

      • Mie mi-au iesit fara probleme si cu unt de 65%, dar am pus putin mai mult 🙂
        Au fost fragede si pufoase. Am mancat 6 din ele singura, pana sa se raceasca 😀

  10. In loc de fulgi de ciocolata am pus stafide in unele, si in altele am pus bucatele de nectarina …Yummy ce bune au iesit… ( si am mai adaugat faina apoi ca era prea subtire si am pus un plic intreg de praf de copt)

  11. Eu am inlocuit untul cu margarina (pt ca nu am avut unt ) ,iar pt ca nu am avut fulgi de ciocolata ,am dat pe razatoare cateva bucatele de ciocolata simpla . Miammmm miammmm ce bune sunt !!!

  12. Foarte bune, pufoase, au crescut frumos, doar ca nu s-au rumenit la fel de mult ca cele din fotografie. E drept, nu garantez ca avea cuptorul fix 190 grade, pt. ca nu indica temperatura, asa ca in general ghicesc cam pe unde ar fii temperatura de care am nevoie ( pana acum nu am dat gres din fericire :))
    E reteta favorita din tot ce am incercat pana acum!

  13. bune imi ies , dar nu imi cresc ca ale tale , ceea ce nu imi convine , si de mancat sau mancat foarte repede , dar nu mi-au crescut si nu sunt eu multumita de acest fapt , multumesc

  14. tin sa-ti spun ca am facut ieri briose cu o cantitatea dublata fata de reteta de mai sus , dar nu cu praf de copt ci cu amoniac , vreau sa-ti spun ca sau mancat extrem de repede , eu nu am gustat nici una , din pacate nu am mai apucat , fapt care ma bucura

  15. eu in loc de fulgi de ciocolata am folosit ciocolata data pe razatoare. mereu imi raman in frigider bucati de ciocolata asa ca … am reciclat-o! 🙂

  16. interiorul a fost pufos iar exteriorul crocant. Au crecut mari si au fost delicioase. reteta e simpla, am facuto singura cu putin ajutor din partea mamei. raluca 6 ani

  17. Eu o sa incerc zilele astea, chiar daca e foarte cald ! Am observat ca britanicii mananca in special briose, si mi-am zis “de ce nu ?!” Multumesc mult ! Reteta ta imi este de foarte mult ajutor !

  18. reteta asta e perfecta, e reteta mea standard pt briose, mi’au iesit de fiecare data. plus ca o pot si modifica usor, in unele nu am mai pus ciocolata, am pus cate un bob de strugure, sau cate o capsuna mica sau le’am uns deasupra cu nutella samd… hehe, mersi de reteta, e excelenta.

  19. Acum am terminat de facut briosele care au iesit delicioase. Am respectat reteta ta, doar ca am inlocuit untul cu maragarina Rama pt prajituri si pt ca fulgi de ciocolata nu aveam am data pe razatoarea mare ciocoalta menaj. Un deliciu, pufos, aromat si tare bun. Multumesc frumos!

  20. Foarte buna reteta! mi-e mi-au iesit mai mult de 12 briose,cred ca 15,dar au fost ff gustoase,in ciuda faptului ca nu ma asteptam pt ca in lipsa de fulgi de ciocolata am pus cereale de ciocolata :)) dar au fost ff bune!

  21. Arata atat de bine briosele din poza, abia astept sa fac si eu… doar o mica intrebare am: aragazul meu are doar 3 trepte de temperatura, cam care dintre ele ar echivala cu temperatura de 190 grade? Multumesc anticipat.

  22. Briosele au iesit ff pufoase si ff bune! Multumesc pt reteta! Am inlocuitul untul cu margarina, deoarece nu aveam unt, iar fulgii de ciocolata cu ciocolata de menaj data pe razatoarea mare.

  23. Aluatul este demential.Eu le-am aromat mai tare , am adaugat si esenta de migdale si fulgi de migdale in loc de cei de cioco.Sunt foarte bune !
    Att: Sa folositi pe langa hartia de briose si tava speciala pt ca se revarsa f tare !

  24. problema mea este ca de fiecare data cand fac ceva dulce la cuptor mi se crapa deasupra ….de ce?ai vreun sfat?????merci mult

    Super bune briosele

  25. intradevar MINUNATE.acum am scos tava din cuptor și sunt delicioase. mulțumesc ca ați împărtășit aceasta delicioasa rețetă cu noi.

  26. Draga mea,e atat de simpla reteta,trebuie facuta,dar intrebarea mea este,cite ies la reteta afisata,ca sa stiu cu cat maresc cantitatile pentru un numar mai mare de prajituri…MULTUMESC si SARBATORI BINECUVANTATE SA AI!

Adaugă un comentariu: