Brioşe simple cu fulgi de ciocolată

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Brioşele pistruiate cu fulgi de ciocolată sunt în sine o urare de bună dimineaţă. Gata într-o jumătate de ceas, moi, pufoase, aromate, intrigante şi insinuante, brioşele cu ciocolată reprezintă un bun însoţitor al cafelei sau ceaiului de dimineaţă. Sau ale celor de prânz. Sau de seară. Pentru că nu ai nevoie de niciun pretext pentru a mânca o brioşă.

Porţii: 12 bucăţi

Timp de preparare: 30 de minute

Brioşe cu fulgi de ciocolată

Ingrediente:

  • 250 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 6 grame praf de copt (un pic mai mult de jumătate dintr-un plic)
  • ¼ linguriţă sare
  • 1 ou
  • 200 ml lapte
  • 110 grame unt topit
  • 1 lingură esenţă vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • coajă de la 1 portocală
  • 2 linguri fulgi de ciocolată

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 190 de grade Celsius.
  2. Amestecaţi într-un vas adânc ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt şi sare. Amestecaţi-le bine cu o lingură.
  3. Într-un alt vas, amestecaţi ingredientele umede: laptele călduţ, untul topit, coaja de portocală, esenţa de vanilie şi oul. Amestecaţi-le bine tot cu un tel.
  4. Adăugaţi ingredientele umede peste cele uscate şi amestecaţi-le uşor pentru a se combina.
    Nu folosiţi mixerul şi nu amestecaţi prea mult deoarece aluatul şi brioşele trebuie să rămână pufoase.
  5. Adăugaţi fulgii de ciocolată şi încorporaţi-i uşor.
  6. Ungeţi formele de brioşe cu foarte puţin ulei.
    Dacă nu aveți forme de brioșe – tavă sau forme individuale de silicon – puteți cumpăra forme de unică folosință din aluminiu.  
  7. Aşezaţi formele de brioşe într-o tavă.
  8. Turnaţi în fiecare formă aproximativ 3 linguri de cocă.
    În funcție de ce fel de forme de brioșe aveți, asigurați-vă că rămâne spațiu (cam de un deget) până la buza formei. Nu turnați cocă până sus.
  9. Introduceţi brioşele la cuptor pentru 15-20 de minute.
    Dacă aveţi un cuptor cu ventilaţie, nu folosiţi ventilaţia deoarece aluatul fragil al brioşelor se va deforma şi coace ca atare.
  10. Verificaţi brioşele după 15 minute cu o scobitoare. Dacă scobitoarea introdusă în aluat iese curată, fără urme de aluat, brioşele sunt coapte.

Brioşele cu fulgi de ciocolată se pot consuma atât calde cât, mai ales, reci.

Ți-a plăcut? Dă mai departe!Email this to someoneShare on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on StumbleUpon

Comenteaza folosind profilul tau de facebook!

79 Răspunsuri la “Brioşe simple cu fulgi de ciocolată”

  1. adriana

    Am o intrebare- unde ati gasit fulgii de ciocolata? Intr-o perioada erau la Primavara, insa de ceva vreme nu mai baga si de atunci caut in disperare pentru a face briose :D

    Merci mult!

    Reply
    • cevabun

      @adriana, noi am gasit fulgi de ciocolata ambalati in borcane de plastic la Metro. Sunt borcane destul de mari; au fulgi de ciocolata neagra si fulgi de ciocolata alba. Am vazut si la Mega Image unii ambalati in pungi de plastic, dar nu ii au tot timpul.

      Reply
  2. Victor Lungu

    ))))) ce ne facem cu turcii care au cerut anchetarea bataliei de la Rovine si repetarea bataliei de la Podul-Inalt?
    cit despre briose, ele sunt intrigante, nu intrigate. va pup.

    Reply
  3. adriana

    Merci mult pt raspuns. E mai dificil sa ajung in Metro, mai ales strict pentru fulgi de ciocolata :) asa ca o sa imi fa veacul prin Mega Image, in speranta ca am noroc…

    Reply
  4. georgiana

    app de fulgii de ciocolata……..daca luati ciocolata de menaj si o dati pe o razuitoare in forma mare obtineti fulgi de ciocolata:D

    Reply
  5. Cristina

    Buna! Am facut si eu azi briosele de mai sus, insa am o intrebare. Cum de tie nu ti se vede coaja de portocala in aluat? In afara de asta, in ciuda faptului ca am facut pt prima data briose, au iesit tare bune :D

    Reply
    • cevabun

      Deducem din întrebare că la tine se vede coaja de portocală. Coaja de portocală nu se vede dacă este rasă pe latura cu zimți externi a răzătoarei. Dacă o răzuiești în acest fel se va face aproape pastă.

      Reply
  6. Cristina

    Da se vede coaja in aluat si nu vreau. Cand rup in doua o briosa proaspat scoasa din cuptor vreau sa vad in interior doar ciocolata, ca si in poza ta. Am sa-mi cumpar alta razatoare pt ca cea pe care o am acum nu are parti laterale, insa stiu la ce te referi, am vazut la altele. Multumesc :)

    Reply
  7. alina

    Unde gasesc asemenea forme de silicon?In real si Auchan nu am gasit!(precizez ca nu sunt din Bucuresti deci magazin gen Mega Image sau altele nu gasesc pe aproape!)
    Avet idee unde as putea gasi forme asemanatoare cu acestea insa din staniol?(nu stiu sa explic foarte bine ceea ce caut insa :( …)
    Multumesc!
    Voi incerca si eu aceasta reteta curand!

    Reply
    • cevabun

      Se gasesc la magazinele de tip cash&carry, care furnizeaza materie prima pentru restaurante, cum ar fi Metro.

      Reply
    • forme briose

      In unele orase au ramas raioane in fostele super… cu specific articole uz casnic. Acolo gasiti si din aluminiu si din hirtie, tot felul, poate mai multe decit in hipermarketuri. Succes!

      Reply
    • olimpia

      la infinity are de teflon 10 buc 23 lei mai multe detalii la tel 0726586077

      Reply
  8. anad

    draga alina,eu am cumparat de curand o forma de briose din silicon de la real,dar poti face comanda si pe www dr Oetker.ro,asa cumparat nora mea.

    Reply
  9. Diandra

    Imi puteti spune va rog cam cate briose ies dintr-o portie? :D

    Reply
    • cevabun

      Dintr-o portie sau din ingredientele de mai sus? Din respectivele ingrediente ies 12.

      Reply
  10. Madalina

    Off…mie mi s-au imprastiat si nu au crescut :(. Una dintre probleme poate fi ca am folosit forme din hartie si era aluatul prea greu. Sau poate din cauza ca in loc de fulgi de ciocolata am pus ciocolata taiata fin…poate a fost prea grea si de asta nu mi-au crescut riosele :(. Voi ce parere aveti?

    Reply
    • cevabun

      Sincer, nu stim din descrierea daca formele sunt de vina sau consistenta aluatului (ar trebui sa fie ca unul de chec), dar briosele trebuiau sa creasca. Ce unt ai folosit? Grasimea untului standard incepe de la 80%.

      Reply
      • Madalina

        Multumesc frumos pentru raspuns…Intr-adevar, consistenta aluatului era mai subtire decat la chec (aproape curgea) Dar asa a iesit respectand proportiile din reteta…o sa fiu mai atenta data viitoare. Nu mai stiu ce unt am folosit dar voi fi atenta data viitoare sa fir cu grasime peste 80% :)

        Reply
      • Iulia

        Mie mi-au iesit fara probleme si cu unt de 65%, dar am pus putin mai mult :)
        Au fost fragede si pufoase. Am mancat 6 din ele singura, pana sa se raceasca :D

        Reply
  11. Ionut

    Da briosele sunt foarte bune dar daca nu am folosit coaja de portocala e problema?:D mersi

    Reply
  12. Alice

    In loc de fulgi de ciocolata am pus stafide in unele, si in altele am pus bucatele de nectarina …Yummy ce bune au iesit… ( si am mai adaugat faina apoi ca era prea subtire si am pus un plic intreg de praf de copt)

    Reply
  13. Alice2

    Eu am inlocuit untul cu margarina (pt ca nu am avut unt ) ,iar pt ca nu am avut fulgi de ciocolata ,am dat pe razatoare cateva bucatele de ciocolata simpla . Miammmm miammmm ce bune sunt !!!

    Reply
  14. Oana

    Foarte bune, pufoase, au crescut frumos, doar ca nu s-au rumenit la fel de mult ca cele din fotografie. E drept, nu garantez ca avea cuptorul fix 190 grade, pt. ca nu indica temperatura, asa ca in general ghicesc cam pe unde ar fii temperatura de care am nevoie ( pana acum nu am dat gres din fericire :))
    E reteta favorita din tot ce am incercat pana acum!

    Reply
  15. alexandra

    de unde gasesc fulgi de ciocolata in sibiu?????

    Reply
    • cevabun

      Hm. Greu de spus. Dar e simplu sa tocati ciocolata din cutit. Important e sa fie ciocolata neagra cu peste 55% cacao.

      Reply
  16. dana

    am facut , dar nu imi ies asa cum sunt in pozele de aici , nu stiu unde gresesc, deoarece respect reteta

    Reply
  17. dana

    bune imi ies , dar nu imi cresc ca ale tale , ceea ce nu imi convine , si de mancat sau mancat foarte repede , dar nu mi-au crescut si nu sunt eu multumita de acest fapt , multumesc

    Reply
  18. dana

    tin sa-ti spun ca am facut ieri briose cu o cantitatea dublata fata de reteta de mai sus , dar nu cu praf de copt ci cu amoniac , vreau sa-ti spun ca sau mancat extrem de repede , eu nu am gustat nici una , din pacate nu am mai apucat , fapt care ma bucura

    Reply
  19. ioana

    buna..voiam sa te intreb daca praful de copt il pui asa simplu sau il stingi cu lamaie sau otet?mersi:)

    Reply
  20. Laura

    eu in loc de fulgi de ciocolata am folosit ciocolata data pe razatoare. mereu imi raman in frigider bucati de ciocolata asa ca … am reciclat-o! :)

    Reply
  21. Miruna

    se foloseste zahar granulat sau praf?

    Reply
  22. Gabi

    untul il pun pur si simplu intr-o tigaie pana se topeste?

    Reply
  23. raluca

    interiorul a fost pufos iar exteriorul crocant. Au crecut mari si au fost delicioase. reteta e simpla, am facuto singura cu putin ajutor din partea mamei. raluca 6 ani

    Reply
  24. simina

    Am o intrebare :) Este bine daca folosesc forme din acelea din hartie?

    Reply
    • cevabun

      Da. Fara probleme. Aveti grija doar sa nu le umpleti prea mult pentru ca au tendinta sa apese forma si sa o strambe.

      Reply
      • simina

        Ok. Mersi. Si mai am o intrebare : Pot sa nu pun coaja de portocale pentru ca nu imi prea place cum arata dupa (am vazut la alte prajituri)?

        Reply
  25. andreea

    eu n-am forme pentru briose pot face din hartie ?

    Reply
    • cevabun

      Să le faceţi…nu prea ştim cum. Să folosiţi unele din hârtie, se poate.

      Reply
    • Diana

      Desigur.Insa trebuie sa ai grija ca hartia sa fie groasa ,altfel nu vor iesii nsi apropo.Eu te cunosc in realitate.

      Reply
  26. Deeutza nebunika

    eo am 17 ani am ajutat-o pe mami a mea si au iesit extraordinar de bune la fel de frumoase ca ale tale :d

    Reply
  27. andreea

    am gasit forme de briose da fulgi nu am gasit , pot sa rad cicolata ?

    Reply
  28. laddy

    este divin !si va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa ca walltan sa faca aceste briose!si au fost divine!

    Reply
  29. laddy

    este divin!!

    Reply
  30. Monica

    Eu o sa incerc zilele astea, chiar daca e foarte cald ! Am observat ca britanicii mananca in special briose, si mi-am zis “de ce nu ?!” Multumesc mult ! Reteta ta imi este de foarte mult ajutor !

    Reply
  31. Andra

    reteta asta e perfecta, e reteta mea standard pt briose, mi’au iesit de fiecare data. plus ca o pot si modifica usor, in unele nu am mai pus ciocolata, am pus cate un bob de strugure, sau cate o capsuna mica sau le’am uns deasupra cu nutella samd… hehe, mersi de reteta, e excelenta.

    Reply
  32. Cornelia

    Acum am terminat de facut briosele care au iesit delicioase. Am respectat reteta ta, doar ca am inlocuit untul cu maragarina Rama pt prajituri si pt ca fulgi de ciocolata nu aveam am data pe razatoarea mare ciocoalta menaj. Un deliciu, pufos, aromat si tare bun. Multumesc frumos!

    Reply
  33. Camelia

    Daca folosesc forme de hartie se poate intampla ceva?
    Chiar nu vreau sa aman reteta ca sa cumpar forme…

    Reply
  34. olimpia

    am sa incerc si eu reteta si va spun cum au esit

    Reply
  35. Anca

    Foarte buna reteta! mi-e mi-au iesit mai mult de 12 briose,cred ca 15,dar au fost ff gustoase,in ciuda faptului ca nu ma asteptam pt ca in lipsa de fulgi de ciocolata am pus cereale de ciocolata :)) dar au fost ff bune!

    Reply
  36. Misha

    Arata atat de bine briosele din poza, abia astept sa fac si eu… doar o mica intrebare am: aragazul meu are doar 3 trepte de temperatura, cam care dintre ele ar echivala cu temperatura de 190 grade? Multumesc anticipat.

    Reply
  37. Iuny

    aluatul a iesit putin cam lichid,incercati 300 g faina,180 lapte si 3 oua!!..daca are numai un ou ies albe,nasoale.incercati asa:)

    Reply
  38. eliza

    trebuie faina de 480 neaparat si ca sa creasca puneti si bicarbonat stins impreuna cu 1 plic jumate-2 de praf de copt..cresc ca niste painite si sincer nu am avut probleme cu stomacul.au iesit super:*\

    Reply
  39. Raluca

    Briosele au iesit ff pufoase si ff bune! Multumesc pt reteta! Am inlocuitul untul cu margarina, deoarece nu aveam unt, iar fulgii de ciocolata cu ciocolata de menaj data pe razatoarea mare.

    Reply
  40. andreea

    am reusit sa fac briose colorate delicioase: cele rosi cu scortisoara si bucatele de mar, cu ciocolata si nuca iar cele verzi cu lamaie si stafide. Au iesit o minunatiee! multumesc pt reteta!!

    Reply
  41. Alexandra

    Acum le-am scos din cuptor.Delicioase si aspectuoase! Aceste doua cuvinte le definesc cel mai bine!Multumesc pentru reteta!

    Reply
  42. Corina

    Ceeeaaa mai tare reteta de briose :X…

    Reply
  43. Ene Clementa Alexandra

    Aluatul este demential.Eu le-am aromat mai tare , am adaugat si esenta de migdale si fulgi de migdale in loc de cei de cioco.Sunt foarte bune !
    Att: Sa folositi pe langa hartia de briose si tava speciala pt ca se revarsa f tare !

    Reply
  44. raluca

    problema mea este ca de fiecare data cand fac ceva dulce la cuptor mi se crapa deasupra ….de ce?ai vreun sfat?????merci mult

    Super bune briosele

    Reply
  45. cevabun

    Poate fi din cauza temperaturii prea mari sau din cauza faptului că e prea mult agent de afânare (praf de copt, bicarbonat etc)

    Reply
  46. andreea

    au iesit mai bne decat ma asteptam ff gustoase si simplu de facut :)10 p reteta

    Reply
  47. adina

    intradevar MINUNATE.acum am scos tava din cuptor și sunt delicioase. mulțumesc ca ați împărtășit aceasta delicioasa rețetă cu noi.

    Reply
  48. GABRIELA

    Draga mea,e atat de simpla reteta,trebuie facuta,dar intrebarea mea este,cite ies la reteta afisata,ca sa stiu cu cat maresc cantitatile pentru un numar mai mare de prajituri…MULTUMESC si SARBATORI BINECUVANTATE SA AI!

    Reply
    • cevabun

      Intre 12-16 buc., in functie de dimensiunea formelor. La fel si dumneavoastra.

      Reply
  49. neluta

    arata super trebuie sa le fac

    Reply
  50. Noemi

    foarte foarte bune si pufoase briosele

    Reply
  51. Ioana

    Am facut si eu reteta, sunt grozave la gust – au crapat deasupra insa :( prea mult praf de copt sau prea putina faina, nu?

    Reply
    • ceva bun

      Poate amândouă. Poate şi o temperatura prea mare, care dus la o creştere rapidă.

      Reply

Lasă un comentariu