Moi şi pufoase, dulci şi acrişoare, brioşele cu vişine (cireşe sau afine) sunt o desfătare alături de o cană de lapte sau ceai, uşor de preparat chiar şi de către cel mai nepriceput bucătar. Rețeta de brioșe cu vișine de mai jos se prepară relativ ușor, iar vișinele se pot înlocui cu alte fructe de sezon.

Vezi aici și rețeta de Brioșe de post cu portocale.

Reţetă: Brioșe cu vișine

Brioşe cu vişine

Ingrediente:

  • 1 cană mare vişine fără sâmburi (cireşe sau afine)
  • 250 grame unt gras, la temperatura camerei
  • 250 grame făină
  • 200 grame zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 4 ouă (5 dacă sunt mici)
  • 1 plic praf de copt (10 grame)
  • 4 linguri zahăr pudră
  • coaja de la 1 lămâie
  • 1 vârf de cuţit sare

Preparare:

  1. Amestecaţi untul cu zahărul şi zahărul vanilat cu o lingură de lemn sau cu ajutorul mixerului, până când granulele de zahăr se topesc şi untul se transformă într-o cremă uşoară.
  2. Încorporaţi, unul câte unul, ouăle. Adăugaţi următorul ou doar după ce oul anterior a fost total încorporat.
  3. Adăugaţi coaja de lămâie, praful de copt nestins şi un vârf de cuţit de sare.
  4. Încorporaţi făina amestecând cu o lingură de lemn.
  5. Separat, pudraţi fructele cu 2 linguri de zahăr pudră.
  6. Încorporaţi fructele amestecând uşor în aluat.
  7. Lăsaţi aluatul să se odihnească, la temperatura camerei, pentru minim 1 oră.
  8. Încălziţi cuptorul la 190 de grade (foc mediu spre mare).
  9. Ungeţi formele pentru brioşe (cele de unică folosinţă din hârtie şi cele din silicon nu au nevoie) cu puţin ulei şi pudraţi-le cu făină.
  10. Adăugaţi câte 2 linguri bune de cocă cu fructe.
  11. Introduceţi brioşele la cuptor, într-o tavă, pentru 20 de minute.
  12. Scoateţi brioşele, lăsaţi-le să se răcească şi îndepărtaţi formele.
  13. Pudraţi brioşele cu zahăr pudră.
  14. Brioşele cu vişine, cireşe sau afine se servesc calde sau reci.

Timp de pregătire: 40 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porții: 12

Există mai multe dimensiuni de forme pentru brioşe, de la vase ramekin la forme de silicon, astfel încât cantitatea de cocă pe care o poate primi o astfel de formă va fi diferită. Umpleţi formele până sub margine doarece vor creşte.
Nu folosiţi funcţia de ventilare a cuptorului dumneavoastră (dacă are una) deoarece poate deforma brioşele în timpul procesului de creştere/coacere.
printează

4 Comentarii

  1. am facut reteta asta aseara si e SUPER!!!
    asta imi place la voi ca imi ies retetele 🙂
    ma tenteaza briosele cu ciocolata acum dar o sa astpet pana in weekend ca prea ma dau in dulciuri :))

  2. am incercat astazi reteta, doar ca am schimbat una alta , nu am pus asa de mult zahar si unt…mi se par cantitatiile prea mari. le-am facut cu afine 🙂 au iesit foarte bune

Adaugă un comentariu: