Ceva Bun

Brioşe cu rodie

Duminica e o zi numai bună de băgat la cuptor nişte brioşe. Reţetele de brioşe sunt uşor de preparat, iar duminica poate fi o activitate excelentă de făcut în casă cu cei mici, care vor fi încântaţi nu doar să le mănânce ci şi să le gătească. Cum suntem în sezonul rece este important ca aportul de vitamina C să fie unul suficient pentru că această vitamină ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar. Iată de ce am ales rodia pentru această reţetă, dar dacă nu aveţi la îndemână rodie, o puteţi înlocui cu afine, mure sau zmeură (pe care le puteţi găsi la raionul de congelate în aceste luni).

Rodia poate fi dificil de curăţat dar puteţi apela la trucul pe care l-am prezentat aici ca să vă fie mai uşor. Dacă vă rămân seminţe de rodie, le puteţi adăuga într-o salată sau într-un cuşcuş.

Înainte de a începe să pregătiţi aluatul, nu uitaţi că veţi avea nevoie de o tavă specială de brioşe, hârtie specială  sau de forme de silicon.

Reţetă: Brioşe cu rodie

Ingrediente:

  • 250 grame de făină
  • 80 grame de zahăr brun
  • 1 lingură de praf de copt
  • 1 ou
  • 50 grame de unt , topit
  • 200 ml lapte
  • 100 grame de seminţe de rodie
  • un vârf de linguriţă de sare

CREMA :

  • 1 linguriţă de coajă de lămâie rasă
  • 200 g de cremă de brânză
  • 8 linguri de zahăr brun
  • esenţă de vanilie (opţional)

Preparare:

  1. Preîncălziţi cuptorul la 200 grade Celsius.
  2. Amestecaţi într-un castron crema de brânză cu 1 linguriţă de coajă de lămâie rasă, 8 linguri de zahăr şi un pic de esenţă de vanilie. Puneţi deoparte crema.
  3. Într-un castron mai mare amestecaţi energic cu telul făina, zahărul, praful de copt şi sarea.
  4. Separat, în alt vas, amestecaţi tot cu un tel oul, laptele şi untul topit.
  5. Încorporaţi amestecul de ingrediente uscate (cel cu făina) în cel cu lapte, ou şi unt. Adăugaţi câte puţin şi amestecaţi doar până se umezeşte amestecul uscat. Nu exageraţi cu amestecatul.
  6. Adăugaţi seminţele de rodie.
  7. Pregătiţi tava de brioşe. Cantităţile de mai sus sunt pentru 16 brioşe.
  8. Dacă folosiţi o tavă specială (ca cea din fotografie), ungeţi-o cu puţin unt sau ulei sau folosiţi hârtii de brioşe. Dacă folosiţi forme de silicon, le puteţi umple direct cu aluat.
  9. Turnaţi aluat în formele de brioşe, cam o treime din formă.
  10. Cu o linguriţă, puneţi în centrul fiecărei brioşe crema de brânză. Împărtiţi crema în mod egal între brioşe.
  11. Turnaţi restul de aluat în tavă astfel încât să acoperiţi crema de brânză.
  12. Băgaţi tava în cuptorul preîncălzit şi coaceţi brioşele 20 de minute.
  13. După ce scoateţi tava din cuptor, lăsaţi brioşele să se răcorească 5 minute înainte de a le scoate din forme.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 20 minute

Porţii: 16 brioşe

print