Brânzoaicele sunt, aşa cum le spune numele, nişte plăcinţele cu brânză de vaci (numite chiar aşa pe alocuri, sau chiar pacheţele cu brânză), populare sub acest nume  în special în Transilvania. Desert simplu, de duminică, în care lipsa de nazuri este înlocuită cu un plus de consistenţă. Preparate din diverse tipuri de aluat dulce, majoritatea din familia cozonacului, brânzoaicele sunt umplute cu brânză de vaci aromată. Probabil cea mai suprinzătoare umplutură dintre toate este cea parfumată cu şcorţişoară, aromă destul de rară în asociere cu brânza de vaci.

[note]Dacă aveţi o maşină de făcut pâine, puteţi frământa şi dospi aluatul în ea, folosind ingredientele de mai jos şi instrucţiunile de aici.[/note]

Porţii: 25-30 brânzoaice

Timp de preparare: aproximativ 3 ore (cu tot cu dospit şi copt)

Ingrediente:

aluat

  • 500 grame făină
  • 2 gălbenuşuri, plus un ou întreg
  • 100 ml lapte
  • 100 ml iaurt
  • 125 ml ulei
  • 125 grame zahăr
  • 30 grame drojdie
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1 plic de zahăr vanilat

umplutură

  • 400 g brânză dulce de vaci
  • 1 ou
  • 1 gălbenuş
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 lingură rasă de scortisoara măcinată
  • zahăr după gust

plus

  • 1 ou (pentru luciu)

Preparare:

  1. Amestecaţi făina cu zahărul, zahărul vanilat şi sarea.
  2. Dizolvaţi drojdia în laptele cald şi lăsaţi deoparte, la cald, 10 minute.
  3. Amestecaţi ouăle cu laptele bătut şi uleiul.
  4. Adăugaţi peste ingredientele lichide și drojdia.
  5. Faceţi un aluat din ingredientele solide amestecate cu cele lichide.
  6. Frământaţi bine până obţineţi un aluat elastic.
  7. Acoperiţi aluatul şi lăsaţi-l la cald minim 60 de minute.
  8. Până dospeşte aluatul, preparaţi umplutura: amestecaţi brânza dulce cu ouăle, scorţişoara, zahărul vanilat şi zahăr după gust.
  9. Încingeţi cuptorul la 160 de grade (temperatura mică spre medie).
  10. Întindeţi aluatul într-o foaie groasă de 5-7 milimetri.
  11. Tăiaţi aluatul în pătrate de aproximativ 10 centimetri.
  12. Puneţi câte o linguriţă de umplutură în mijloc şi lipiţi marginile sub forma de plic (vezi foto).
    [tip] Marginile se lipesc mai uşor dacă folosiţi puţină apă. [/tip]
  13. Aşezaţi brânzoaicele în tava unsă cu puţin ulei sau tapetată cu hârtie de copt şi lăsaţi-le să mai crească 10-15 minute.
  14. Ungeţi brânzoaicele cu oul bătut.
  15. Coaceţi brânzoaicele aproximativ 30 de minute până se rumenesc.

Brânzoaicele sunt minunate calde sau reci, cu lapte sau lapte bătut.

print

3 Comentarii

  1. @scafandritza, ne bucuram. putin gris este chiar recomandat, mai ales daca branza are multa apa.

Comments are closed.