O veche vorbă românească spune că găina bătrână face zama bună, dar nici cea tânără n-o lasă indiferentă. Borşul de găină cu smântână şi verdeaţă este un “fusion” din toate bucătăriile regionale româneşti, ce pune laolaltă borşul moldovenesc, zarzavaturile olteneşti şi smântânile şi tarhonul ardelenesc. Găina şi leuşteanul sunt bunuri naţionale! Probabil cea mai complexă şi completă fiertură de pe aceste pământuri.

Porţii: 8-10

Timp de preparare: 2-3 ore

Ingrediente:

  • 1,5-1,8  kilograme carne de găină cu os (spate, gât, pulpe, aripi, inima, pipota, etc.)
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 1 kilogram de cartofi
  • 500 grame de smântână grasă (20%)
  • 2 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 2 litri de borş
  • 2 cepe mari
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură zdravănă de leuştean
  • 1 legătură de tarhon
  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine carnea  de găină. Îndepărtaţi urmele de pene şi pârliţi-o puţin dacă e cazul.
  2. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
  3. Curăţaţi o ceapa şi lăsaţi-o întreagă.
  4. Puneţi la fiert, într-o oală cu 8 litri de apă rece, bucăţile de carne cu foile de dafin şi ceapa curăţată.
  5. Fierbeţi spumind des timp de 1-2 ore, până când carnea este pătrunsă. Când carnea este aproape pătrunsă puteţi adăuga 1 lingură mare de sare.
  6. Luaţi oala de pe foc, scoateţi carnea şi strecuraţi supa.
  7. Curăţaţi zarzavaturile (pătrunjel, ceapă, morcovi, ţelină ) şi tăiaţi-le cubuleţe.
  8. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi potrivite.
  9. Încingeţi uleiul într-o oală (poate să fie aceeaşi, spălată şi uscată).
  10. Adăugaţi şi sotaţi timp de 30-60 de secunde, zarzavaturile.
  11. Adăugaţi cartofii şi supa strecurată.
  12. Fierbeţi până când zarzavaturile s-au pătruns, adăugaţi borşul fierbinte şi lăsaţi să dea câteva clocote.
  13. Adăugaţi carnea fiartă.
  14. Adăugaţi tarhonul şi leuşteanul tocate.
  15. Faceţi un liezon din smântână, 2 linguri de făină şi câteva polonice de supă. Amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor şi adăugaţi amestecând în ciorbă.
  16. Mai lăsaţi la foc foarte mic câteva minute.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Borşul de găină cu smântână şi verdeaţă se serveşte cu pătrunjel verde tocat.

 

1 comentariu

  1. imi lipsesc mult mincarurile rominesti.citesc retetele inghind in sec .tot ce vrei nu gasesti legumele noastre,smintina,brinza de vaci etc…… eu va doresc pofta buna .

Adaugă un comentariu: