Carnea tare şi consistentă de curcan dă un gust deosebit acestei ciorbe în care se combină dulceaţa zarzavaturilor, cu gustul şi consistenţa smântânii completate de aroma borşului şi a verdeţurilor proaspete. O poveste aşezată despre mâncarea de sărbătoare a românului – borș de curcan cu smântână și verdeață.

[readalso] Vezi aici și rețeta de: Borș de găină la ceaun.  [/readalso]

Reţetă: Borș de curcan cu smântână și verdeață

ciorba_de_curcan

Ingrediente:

  • 1,5-1,8 kilograme carne de curcan cu os (diverse “tacâmuri”: spate, gât, pulpe, aripi, inima, pipota, etc.)
  • 4 morcovi
  • 2 rădăcini pătrunjel
  • 1/4 rădăcină de ţelină
  • 1 kilogram de cartofi
  • 500 grame de smântână grasă (20%)
  • 2 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 2 litri de borş
  • 2 cepe mari
  • 2 foi de dafin
  • 1 legătură zdravănă de leuştean
  • 1 legătură de tarhon
  • 1 legătură mare de pătrunjel
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Spălaţi bine carnea de curcan. Îndepărtaţi urmele de pene şi pârliţi-o puţin dacă e cazul.
  2. Tăiaţi carnea în bucăţi potrivite.
  3. Curăţaţi o ceapa şi lăsaţi-o întreagă.
  4. Puneţi la fiert, într-o oală cu 8 litri de apă rece, bucăţile de carne cu foile de dafin şi ceapa curăţată.
  5. Fierbeţi spumind des timp de 1-2 ore, până când carnea este pătrunsă. Când carnea este aproape pătrunsă, puteţi adăuga 1 lingură mare de sare.
  6. Luaţi oala de pe foc, scoateţi carnea şi strecuraţi supa.
  7. Curăţaţi zarzavaturile (pătrunjel, ceapă, morcovi, ţelină ) şi tăiaţi-le cubuleţe.
  8. Curăţaţi cartofii şi tăiaţi-i în cuburi potrivite.
  9. Încingeţi uleiul într-o oală (poate să fie aceeaşi, spălată şi uscată).
  10. Adăugaţi şi sotaţi timp de 30-60 de secunde, zarzavaturile.
  11. Adăugaţi cartofii şi supa strecurată.
  12. Fierbeţi până când zarzavaturile s-au pătruns, adăugaţi borşul fierbinte şi lăsaţi să dea câteva clocote.
  13. Adăugaţi carnea fiartă.
  14. Adăugaţi tarhonul şi leuşteanul tocate.
  15. Faceţi un liezon din smântână, 2 linguri de făină şi câteva polonice de supă. Amestecaţi pentru a evita formarea cocoloaşelor şi adăugaţi amestecând în ciorbă.
  16. Mai lăsaţi la foc foarte mic câteva minute.
  17. Asezonaţi cu sare şi piper după gust.

Timp de pregătire: 30 minute

Timp de gătire: 2 ore și 40 minute

Porții: 8-10

Borşul de curcan cu smântână şi verdeaţă se serveşte cu pătrunjel verde tocat, pâine şi ardei iute.

print