Cele mai simple dulciuri din lume, bezelele, au un farmec aparte dat de consistenţa lor crocant-elastică. Amestecul de albuş de ou şi zahăr, bătut până devine o spumă consistentă, se expandează la cuptor şi se fărâmiţează în gură. Bezelele sunt ușor de făcut, urmând câteva reguli stricte.

Porţii: aproximativ 80 bucăţi

Timp de preparare: 2-3 ore (cu tot cu coacere)

Bezele

Ingrediente:

  • 10 albuşuri de ou
  • 20 linguri de zahăr pudră
  • 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 2 linguri de oţet din fructe
  • 2 linguri amidon
  • 1 vârf de cuţit sare
  • colorant alimentar (opţional)

Preparare:

  1. Încingeţi cuptorul la 150-160 de grade (temperatură mică spre medie).
  2. Pregătiţi un vas adânc din metal sau sticlă (exclus de plastic).
  3. Ştergeţi vasul de impurităţi cu un şerveţel înmuiat în oţet.
  4. Adăugaţi albușurile în vas.
  5. Bateţi ouăle cu mixerul la viteză mare pentru a obţine o spumă.
    Zahărul se poate adăuga de la început însă, în acest caz, timpul necesar pentru a bate albuşurile se dublează.
  6. Încorporaţi treptat zahărul pudră şi cel vanilat, plus sarea.
    Albuşurile şi zahărul se bat fără pauze.
  7. Încorporaţi oţetul şi amidonul.
  8. Bateţi până obţineţi o spumă groasă.
    Pentru a verifica dacă spuma e destul de consistentă, luaţi o lingură din compoziţie şi întoarceţi-o cu capul în jos. Dacă nu cade, înseamnă că e suficient de bătută.
  9. Acoperiţi o tavă cu hârtie de pergament.
  10. Formaţi bezele în tavă: puneţi câte o linguriţă de spumă la distanţă de 5 centimetri una de cealaltă.
  11. Introduceţi tava la cuptor pentru 20-25 de minute până când bezele se crapă şi prind a se rumeni la suprafaţă.
    Până se coc bezelele, păstraţi restul de spumă la rece.
  12. Repetaţi operaţiunea cu celelalte.

Bezelele se consumă reci.

Desprindeţi bezelele cu grijă de hârtie, doar după ce s-au răcit.
Pentru bezele colorate, adăugaţi câteva picături de colorant alimentar în amestec.

La reţeta de mai sus se mai pot adăuga diverse alte ingrediente pentru gust şi culoare: scortisoara, nucă măcinată, nucă şi cacao, cremă de ciocolată, migdale măcinate, fistic măcinat etc.

Bezelele se pot lipi, câte două, cu frişcă bătută, gemuri acrişoare, cremă de ciocolată, etc.

________________________________

printează

23 Comentarii

  1. De limba. Meringue este o denumirea cvasi-universala (engleză, franceză, italiană), după numele oraşului elveţian de origine: Meiringen. Inventate de un italian (Gasparini), ele au fost pentru prima dată menţionate în cartea de bucate a francezului François Massialot’s în 1692.
    Nu ştim exact de unde au apărut în limba română ca bezele. Probabil îşi datorează numele faptului că sunt uşoare şi capricioase. 🙂
    P.S.: numele lor vine in romana din francezul a saruta (baiser), si e probabil un frantuzism din secolul XIX.

  2. @Adrian, din pacate nu prea cred ca poti folosi blenderul pentru asta. Procesul de batere/mixare a albusului de ou are nu doar rolul de a amesteca ingredientele (ceea ce ar putea face si blenderul) ci si de a aera. Daca in prima faza, cea lichida, blenderul ar face fata, pe masura ce albusul cu zahar s-ar ingrosa, nu ar mai amesteca uniform compozitia. Mai degraba folosesti un tel de mana, mult entuziasm si rabdare. 🙂 In acest caz, adauga zaharul pudra treptat.

  3. Din pacate e singura mea scula din bucatarie de amestecat 🙂 dar o sa ma duc maine sa mi iau un tel de mana, mixer mai tarziu cand o fi bugetu’ mai bun. Mersi oricum pt lamurire.

  4. Mereu am probleme cu albusurile spuma. Nu mi s-au intarit niciodata destul. Voi respecta regulile de mai sus, dar am o singura intrebare: este indicat ca albusurile sa fie la temperatura camerei sau, dimpotriva, abia scoase din frigider? Am vazut ambele variante recomandate.

  5. salutare imi spune cineva de ce bezelele mele dupa ce au crescut frumos- 15-20min s-au lasa si s-au intarit am respectat chiar tot si timp si temperatura. multumesc

    • Bezelele sunt pe cât de simple pe atât de delicat de făcut. Dacă bezelele au crescut şi s-au “prăbuşit” după problema trebuie să fie în temperatura cuptorului sau ca bezelele să fi fost prea mari. Practic putea fi aproape orice. Din păcate e greu de dat un sfat general sau să ne justificăm că nouă ne-au “ieşit” aşa cum se vede în imagini. Recomandarea noastră e să le faceţi mai mici şi, presupunând că au consistenţa potrivită, să le lăsaţi la cuptor, timp îndelungat, la o temperatură mai mică (120-130 de grade). Însă, cel mai bun sfat, este să le lăsaţi să se răcească în cuptor (chiar şi o oră).

  6. Caut de f mult timp o reteta de bezele care sa-mi inspire incredere si cred ca am gasit-o ! Am niste nelamuriri .. 1: ca sa iasa crocante trebuie lasate mai multe zile pe masa, sau merge ideea cu racitul in cuptor ? Eu am mai facut o sg data, doar cu albusuri si zahar, fara celelalte ingrediente, si in ciuda faptului ca aratau f bine, se lipeau de dinti.. horror 🙂 .. eu sper ca lucrul asta e combatut de ingredientele suplimentare.. dar, poate sunt si alte secrete.. 🙂
    Si a doua intrebare: ce facem cu galbenusurile? in afara de omleta? este ceva desrt la care avem nev doar de galbenusuri oare? Multumesc

    • Dacă vreţi bezele albe, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze, le lăsaţi la cuptor 15 minute la 160-170 de grade, opriţi focul şi lăsaţi să se răcească în cuptor minim 2 ore. Nu mai deschideţi cuptorul. Secretul unei bezele pufoase sunt albuşurile bine bătute (să stea în castronul întors cu capul în jos :)). Majoritatea cremelor, începând cu cea de vanilie, au la bază gălbenuşuri de ou. La fel şi îngheţata. Încercaţi şi http://www.cevabun.ro/reteta-creme-brulee/

  7. Eu n-am folosit niciodata la bezele sare, amidon sau otet. Reteta mea care nu da niciodata gres e asa: 3 albusuri de ou, 3 cescute mici de zahar, 1 plic de zahar vanilat si putina esenta de vanilie. Optional, miez de nuca. Imi ies cam 2 tavi de bezele. Bat spuma albusurile cu mixerul apoi adaug cele 3 cescute de zahar pe rand si le bat pana amestecul intors cu fundul in sus nu curge. Pun si zaharul vanilat si vanilia apoi continutul il pun cu ajutorul unei linguri intr-o punga curata careia ii decupez un colt, pe unde vor iesi viitoarele bezele. Le asez pe tava cu hartie de copt, ulterior la fiecare bezea, in lateral, pun cate putin miez de nuca. Apoi le bag la cuptorul preincalzit la treapta 3,5-4 pentru 40-50 minute.

    • Balsamicul clar nu se potriveşte. In primul rând pentru că e un oţet slab. Mai apoi e culoarea si gustul. Otetul intareste bezelele. Puteti folosi, daca aveti, puţină sare de lămâie.

Adaugă un comentariu: