“Un cuţit care nu taie e mai periculos decât unul care taie bine”  e unul dintre aparent paradoxalele axiome ale bucătăriei. Pentru că un cuţit prost rupe alimentele în loc să le taie (sau taie greşit), alunecă şi poate provoca accidente serioase. Există mai multe modalităţi de a ascuţi un cuţit. Cu ajutorul unui polizor, a dispozitivelor speciale de ascuţit sau a unei pietre abrazive, de altfel cea mai mai utilizată metodă în bucătăriile profesionale. Mai jos aveţi descris sumar şi exemplificat cu ajutorul unui film procesul de ascuţire a unui cuţit de bucătărie folosind o piatră.

Vezi şi ghidul cuţitelor de bucătărie.

piatra scutit

Cum se ascute cuţitul

  • se păstreaza piatra în apă rece câteva ore (sau peste noapte înainte de folosire)
  • se udă un prosop de bucătărie, se stoarce şi se fixează piatra de ascuţit pe el pentru a preveni alunecarea în timpul acuţirii. Unele pietrea au suporturi speciale în acest scop.
  • se trece lama oblic peste piatră (în unghi de 20-25% faţă de piatră, în funcţie de grosimea lamei). Lama se poate ascuţi chiar şi perpendicular. Important este ca lama să fie trecută în mod egal (ca lungime şi presiune) pe ambele părţi pentru a forma tăişul.
  • pentru mai multe detalii vezi filmul de mai jos

 

Cum se îngrijeşte cuţitul

  • se spală, pe cât posibil, fără detergent
  • se şterge de fiecare dată după spălare (nu se depozitează ud)
  • pentru protecţie şi depozitare pe termen îndelungat se unge lama cu ulei
  • se ascute o dată pe lună (în funcţie de cât de des este utilizat)
  • tăişul lamei se întreţine cu ajutorul masatului înainte de fiecare folosire

printează
Loading...

4 Comentarii

  1. Mai exista o metoda simpla, la botul calului, pe fundul unui vas (cana, castron) ceramic, tot abrazive, care nu distrug lama, eu fac asa de cate ori mi se pare ca nu taie bine. Nu le ascut la o luna, cutitul bucatarului, zwillingul, nu necesita.

    Cum adica “se intretine cu ajutorul masatului”?

    Sanatate

    • Adică, masatul nu ascute propriu-zis ci doar întreţine un tăiş ascuţit prin alte metode, reface lama pe termen scurt.

  2. Buna, eu cred ca se poate ascuti un cutit si la o tocila care are viteza pietrei mica si piatra de polizor se uda,tot la fel ca in filmulet cu unghiul de 20 25 la suta

Adaugă un comentariu:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.