Bucătăria grecească are un fel aparte de a găti aproape orice şi de a da un plus de prospeţime şi celor mai comune mâncăruri. Ardeii umpluţi (yemistes piperies, în greacă) cu carne tocată de vită sau miel amestecată cu orez şi aromată cu mentă şi oregano, fierţi în suc de roşii împrospătat cu lămâie,  fac din acest fel de mâncare de zi cu zi o adevărată sărbătoare.

[note]Multe dintre reţetele greceşti de ardei umpluţi (yemistes piperies) se gătesc fără carne. Reţetele cu carne sunt specialităţi regionale întâlnite mai mult în nordul Greciei.[/note]

Porţii: 4

Timp de preparare: 2,5 ore

Ingrediente:

  • 8 ardei graşi (de preferat de culori diferite)
  • 600 grame carne tocată (de miel, vită sau amestec)
  • 1 cană de orez
  • 1 ceapă
  • 3 căţei de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri oregano uscat
  • 1 lingură mentă uscată
  • 1 lămâie
  • 1 ou
  • 4 roşii mari (sau o cutie cuburi de roşii în bulion)
  • 5 linguri pastă de tomate
  • 8 linguri de feta (opţional)
  • sare
  • piper

Preparare:

  1. Curăţaţi ceapa şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt.
  2. Spălaţi şi scurgeţi orezul.
  3. Încingeţi uleiul într-o cratiţă.
  4. Sotaţi ceapa şi usturoiul.
  5. Adăugaţi carnea şi rumeniţi-o uşor.
  6. Adăugaţi orezul şi rumeniţi-l până devine sticlos.
  7. Adăugaţi menta şi oregano, sare şi piper după gust.
  8. Adăugaţi 2 linguri de pastă de tomate.
  9. Luaţi amestecul de pe foc şi, după ce se răcoreşte, încorporaţi un ou în el.
  10. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  11. Decupaţi partea de sus a ardeilor, îndepărtaţi cotorul şi seminţele din interior, dar păstraţi capacul.(vezi foto)
  12. Decojiţi roşiile şi tocaţi-le mărunt.
  13. Ungeţi un vas termorezistent înalt sau o cratiţă cu puţin ulei.
  14. Puneţi roşiile tocate pe fundul vasului.
  15. Umpleţi ardeii cu amestecul de carne tocată, puneți-le capacele şi aşezaţi-i, unul lângă altul, în vas.
  16. Tăiaţi lămâia bucăţi, pe lungime, şi introduceţi bucățile printre ardei.
  17. Amestecaţi restul de pastă de tomate (3 linguri) cu apă şi turnaţi-o printre ardei. Atenție să nu aveți zeamă până în buza vasului că va da pe dinafară la fiert.
  18. Acoperiţi vasul şi introduceţi-l în cuptorul preîncălzit pentru 90 de minute. În ultimele 15 minute ridicaţi capacul pentru a permite ardeilor să se rumenească la suprafaţă.

Ardeii umpluţi în stil grecesc se servesc calzi, la temperatura camerei sau chiar reci, cu feta sfărâmată peste.

print