Acest aluat simplu, din făină cu ouă şi afânat cu unt, este potrivit pentru multe tipuri pentru tarte, biscuiţi şi chiar pască. Spre deosebire de aluaturile cu drojdie care necesită ingrediente calde, frământare îndelungă şi dospire la căldură, acest tip de aluat trebuie să fie frământat puţin, cu ingrediente reci şi să fie păstrat cel puţin câteva ore la frigider înainte de utilizare.

Porţii: 1 tartă

Timp de preparare: 20 de minute (plus 2 ore la rece)

aluat-tarta-3 Ingrediente:

  • 300 de grame de făină
  • 200 grame de unt gras
  • 100 grame de zahăr
  • 3 gălbenuşuri
  • 1 lingură coajă de lămâie
  • 1 vârf de cuţit de sare

Preparare:

  1. Amestecaţi într-un bol făina cu sare, zahăr şi cu coaja de lămâie.
  2. Adăugaţi gălbenuşurile şi untul tăiat cubuleţe.
  3. Frământaţi totul până obţineţi un aluat sfărâmicios. Aluatul se frământă cât mai puţin cu putinţă, dar suficient cât să se amestece toate ingredientele.
  4. Formaţi o formă sferică din aluat, înfăşuraţi-o în folie alimentară şi introduceţi-o la frigider pentru minim 2 ore sau până a doua zi.

Aluatul se poate folosi pentru tarte şi biscuiţi simpli. Se coace 20 de minute la 180 de grade, până devine auriu.

Când faceţi tarte, pentru a vă uşura munca, scoateţi după o oră aluatul din frigider şi întindeţi-l într-o foaie circulară între două folii din plastic alimentar. Introduceţi foia la rece minim încă o oră înainte de a o folosi.
Aluatul de tartă este mai bun la o zi după frământare. Poate fi păstrat în frigider (la 3 grade) timp de 3 zile.
Dacă doriţi să-l folosiţi pentru biscuiţi, adăugaţi la frământat 1 plic de zahăr vanilat sau 1 linguriţă rasă de scortisoara.
printează

2 Comentarii

Adaugă un comentariu: