Pâinea, această dospitură-coptură primordială, prima şi cea mai simplă reţetă a lumii de când omul a măcinat primele seminţe şi le-a udat cu apă pentru a se bucura lângă un foc de această umilă coptură împărţită de toată bogăţia şi sărăcia lumii deopotrivă.

Multe forme, multiple combinaţii şi idei, o singură constantă: pâinea, asa cum a lăsat-o Dumnezeu să fie.

paine Ingrediente:
1 kg de făină albă (pentru pâinea de tip Graham, folosiţi făină din măciniş integral)
40 gr drojdie
500 ml apă călduţă
1 linguriţă de zahăr
3 linguriţe rase de sare
2 linguri ulei

Preparare:
1.
Se înmoaie drojdia cu o linguriţă cu zahăr şi puţină apa caldă (nu fierbinte!). Se lasă să stea puţin la cald. Într-un lighenaş se pune un pumn cu făină cernută, se amestecă bine cu drojdia muiată, adăugând încă puţină apă caldă, cât să iasă o plămădeala suficient de moale.  Se bate până începe să facă băşici, se presară cu puţină făină, se acoperă cu un şervet curăţ şi se lasă la cald, să crească.

2.Dacă s-a umflat destul, se toarnă peste făina cernută în prealabil într-un lighean mare, se adaugă uleiul şi, în timpul frământării, treptat, se toarnă apa călduţă. Trebuie să rezulte un aluat potrivit de tare, care nu se lipeşte de mână.

3.Se presară aluatul cu făină, se lasă, acoperit, să mai crească, apoi se tăie din el bucăţi din care se modelează pâini. Acestea se mai lasă să crească, apoi se coc timp de 40-50 de minute, la foc potrivit.

[tip]Pentru o pâine bine crescută, lăsaţi aluatul să crească în tavă înainte de a-l da la cuptor. Pentru un luciu frumos, stropiţi aluatul cu apă  fierbinte înainte de coacere.[/tip]

print
SHARE
Articole anterioareGouda
Următoarele articoleCiorbă de burtă

2 Comentarii

  1. salut,deci am facut ieri seara,aluatul pentru paine,l am lasat sa creasca cam 2 ore la caldura,si vreau spun ca mi a iesit o paine mai buna ca in povesti,deci,au fost ceva prieteni ieri la mn si pur si simplu au ramas uimiti de ce buna a iesit,recomand tuturora,(problema e ca azi prietenul mi a dat ordin sa ii mai comand una 2,de park le comand de la brutarie,uratimi noroc,aaa inca ceva,eu am facut painea nu tocmai mare,am facut mai subtire ceva, probabil ca s a copt mai rpd si e mai gustoasa ,astazi fac si niste chifle din aluat…..salutari….

  2. o serie intrega de cantitati exprimate cu tot felul de cuvinte ….putina apa calda , putin timp , un pumn de faina …si alte unitati de masura ….si daca s-a umflat destul ..etc ….aici se face bucatareala sau literatura ?….

Comments are closed.